Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ChatGPT може да се използва като ресурс, но децата трябва да се подтикват да мислят сами

Колин Бел, главен изпълнителен директор на Counsil of British International School, в "Светът е бизнес", 11.09.2023

21:12 | 11 септември 2023
Обновен: 22:00 | 11 септември 2023
Автор: Галина Маринова

Креативността и независимото мислене играят важна роля в образованието на децата, за да бъдат екипни играчи, да си сътрудничат и да мислят критично. Това е много важно. Днес в работната среда има повече предприемачи, отколкото когато и да било и това е много важно умение, което ние като образователи трябва да споделяме с младите хора по света. Това каза Колин Бел, главен изпълнителен директор на Council of British International School, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

За да се отговори на бързопроменящите се изисквания на съвремието, като в същото време се избягват резки движения в консервативна система, каквато е образователната, "трябва да бъдем премерени в реакциите си", каза още Бел.

"По отношение на новите технологии, които можем да използваме за ранно образование, както и за университетското, трябва да имаме увереност, че те дават резултати за децата. Например, всички нови инициативи трябва да се тестват и изпробват. Трябва да сме сигурни, че поставят на първо място безопасността на децата, не ги претоварват твърде много. За това запазваме някои висококачествени аспекти на традиционното образование, но също така продължаваме да търсим иновации, които могат да постигнат персонализирано образование". 

Факт е, че изкуственият интелект вече е тук и той трябва да бъде приет с правилното темпо и на правилното ниво за студентите и учениците. Използването на изкуствен интелект и на виртуална реалност дава възможности като да се посещават различни далечни места по света с образователна цел, например, посочи Колин Бел. Той коментира още, че Chat GPT също е инструмент, който трябва да се включи в работата. Трябва да има яснота по отношение на това доколко е самостоятелна работата на децата, но в същото време те трябва да бъдат насърчавани да го използват в подходящите моменти. Трябва също така добре да разбират опасностите, които носи със себе си репликирането на чуждото мислене.

"Можем да го използваме като ресурс, но насърчавайте децата да използват собствените си мисли".

Добрият учител в третото десетилетие на 21 век трябва да бъде любопитен и да помага на децата да отварят съзнанието си, да помагат на учениците и студентите да постигат успех, да имат високи очаквания. Трябва да бъде и търпелив, за да разбере, че различните ученици учат с различен темп, както и да разбират отношенията с родителите, каза още гостът. 

Как може да бъде преодоляно огромното неравенство в достъпа до образование по света?  Има ли конфликт между скъпите частни училища, които предоставят качествено образование и държавните училища, които може би не са толкова качествени? Как той може да бъде преодолян той и дали изкуственият интелект може да бъде част от решението?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.