Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Панчугов: Големият шанс за партиите е в ясен план за излизане от ситуацията с Шенген

Христо Панчугов, политолог, Светът е бизнес, 06.12.2022

21:08 | 6 декември 2022
Автор: Николета Рилска

Достъпът до Шенгенското пространство ще ни бъде даден тогава, когато нашите партньори са убедени, че България може да защитава интересите на европейските граждани и сигурността на европейските граници. Тук темата не е техническа – тя не е свързана само с опашките по границите и летищата. Тук става въпрос за това, че българската система за сигурност изпуска информация. Българските граждани трябва да търсят отговор на тези въпроси, когато говорят със своите представители. Ако този кабинет, който предстои да видим внесен, не може да отговори на въпроса как ще се реформира адекватно тази система за сигурност, тогава остава мандат за следващия. Големият шанс за партиите сега е да видим ясен план за излизане от ситуацията с Шенген. Това заяви политологът Христо Панчугов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Панчугов партиите трябва да излязат с конкретни „пет до десет стъпки за реформиране на българската система за сигурност, които да дадат много ясен отговор кога България ще бъде приета в Шенген“.

Той коментира кандидатурата на ГЕРБ-СДС за министър-председател в лицето на проф. Николай Габровски. Политологът определи като изненадващ избора, но не и подхода. „Вече сме виждали опитите на ГЕРБ да се предложи човек със сериозна професия, който няма нищо общо с политиката, за политическа роля. За разлика от президентската роля, тук ситуацията налага нещо по-сериозно – налага човек с политически опит, с лидерски качества, който да успява и да постига компромис“, отбеляза експертът.

Според Панчугов липсата на опит и търсенето на неутралитет няма как да сработят в ситуация, когато са необходимо сложни политически решения и мненията са радикализирани – още повече, че се говори за кабинет на малцинството.

„Няма как изведнъж да се окажеш кандидат за премиер, без никога да си бил част от политиката… Разпадът на политическото, разпадът на институциите, кризата, в която в момента живеем, е продукт точно на липсата на такъв политически опит“.

Зад номинацията, смята политологът, стои единствено опит да се демонстрира позитивно отношение, да се покаже желание за някакъв компромис.

Панчугов коментира и напрежението между президента Румен Радев и лидерите „Продължаваме промяната“. Според него най-притеснителното е подкопаването на устоите на парламентаризма в България, на което сме свидетели.

„Виждаме няколко политически субекта, които са толкова фиксирани в това да радикализират подкрепата около себе си и толкова фокусирани върху това да търсят дивиденти от скандалите, че вече никой не отговаря на сериозния въпрос кой ще управлява“.

Експертът предупреди, че ако се стигне до нови избори и формациите не осъзнаят отговорността, която носят, има възможност да се „окажат част от пейзажа“. Той добави, че въпросът е какво ще се произведе на тяхно място – кой ще е новият политически субект, който да стане част от следващия парламент. „Дали няма да видим нов тип политически радикален субект в България също е отворен въпрос“, каза той.

По отношение на среща на върха на Европейския съюз за Западните Балкани в Тирана Панчугов заяви, че основното послание е, че присъединяването на страните в блока и откъсването им от руското влияние – на фона на конфликта в Европа и заплахите за европейската сигурност –  е единственото важно нещо в този момент.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.