Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Защо автомобилите поскъпнаха с плашещи темпове

Калоян Желев, автомобилен експерт, в „Светът е бизнес”, 15.08.2022

21:10 | 15 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

Цените на автомобилите не просто се повишиха драстично, даже няма да е пресилено, ако окачествим това оскъпяване като плашещо. Подобен темп на цените заплашва да превърне автомобилите от масов продукт за индивидуална употреба в нещо, което е по силите само за единици от заможните потребители. Това каза Калоян Желев, автомобилен експерт, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Желев обясни тези високи цени с разминаването на търсенето и предлагането. Когато на първичния пазар на новите автомобили след края на пандемията натрупаното търсене тръгна да се освобождава и всички се надяваха на ръстове, тогава изведнъж се включиха другите промени, които доста бързо доведоха до дефицита на чипове. Войната в Украйна постави въпроса за структурни кабели за автомобилите.

Разминаването на търсенето и предлагането доведе до дефицит на нови автомобили, който преориентира голяма част от търсенето към вторичния пазар, и по-конкретно към употребяваните автомобили на ниска възраст. Всички акумулирани по това време наличности бяха изчерпани моментално и колкото повече във времето се разминаваха търсенето и предлагането, толкова цените по естествен път се повишаваха. От друга страна всички производители - които можеха да си го позволят, преориентираха оскъдните налични компоненти към тези части от моделните си гами, които са с най-висока добавена стойност. Това още повече оскъпи средните цени, обясни събеседникът.

По думите на Желев цялата концепция за електрификация на всяка цена на масовия транспорт в Европа е поставена на логическа и фактологическа основа, която няма да издържи първия сблъсък с реалността, който ни предстои тази зима.

„Електрическият транспорт не е най-евтиният и най-достъпният”.

Една част от автомобилните производители гледат на бъдещето като еклектично, а не като електрическо. В много региони на света ще продължат да се търсят автомобили с двигатели с вътрешно горене  и производителите трябва да поддържат и развиват тази технология.

Автомобилният пазар в България е малък и не винаги се съобразява с логиката на Европа, посочи експертът. Преди около месец изконсумирахме потенциала си за ръст през тази година. Що се отнася до ситуацията на пазара на електромобили и обсъждането на наредба за ползване на субсидия при покупка на електромобил, гостът посочи, че по тази тема в България има хвърчащи идеи, които се обсъждат на коляно и стигат най-много до чернови на някакви проекти.

Защо се разцепи Европейската асоциация на автомобилните производители?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да гледате тук.