Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Красен Станчев: Новото, което ни очаква, е добре забравено старо

Красен Станчев, основател на ИПИ, в "Светът е бизнес", 14.07.2022

21:12 | 14 юли 2022
Обновен: 00:27 | 15 юли 2022
Автор: Галина Маринова

Светът върви към деглобализация. Новото, което ни очаква, ще е добре забравено старо – увеличаване на разходите за въоръжаване от 2% на 3-4% от световния БВП, а това означава инфлация, която няма да се върне към равнищата от 2-3%. Политическата нестабилност в България генерира популизъм - безсмислени бюджетни харчове и фискални проблеми, а неспособността да се вземе страна по важни геополитически въпроси, ще доведе до по-лоши конкурентни позиции в бъдеще. Това каза Красен Станчев, основател на ИПИ, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Първите, които понасят загуба, освен Русия и Украйна, които воюват, са развитите икономики. Тоест, ЕС и САЩ. Ще има разход по един преход към деглобализация. Освен факторът война и сигурност, ще има и фактор икономическа сигурност, тоест да не се изпада в зависимост от един доставчик.

В Германия анализаторите очакват в най-лошия случай затваряне на предприятия, поне за определено време, и ръст на цените на природния газ с около 60%, което ще доведе до по-малко търсене на доставки от такива страни и такива икономики като България. Тези спирания, тези забавяния в Германия ще имат отражение върху целия ЕС, включително и върху България.

България донякъде печели от това деглобализиране на доставките и замества някои по-далечни доставки с по-близки - от България към ЕС. От друга страна увеличава своите търговски обороти с останалия свят. Последните статистически данни на НСИ показват, че българският износ е доста добре разпределен глобално.

Ефектът от прекрояването на енергийната геополитика зависи от това, доколко упорито се следват политиките на Зелената сделка. За обозримо бъдеще, вероятно 10 години, тези цели трябва да бъдат отложени. Това, което е заделено като ресурс по Плановете за възстановяване и развитие ще бъде инвестирано в алтернативи на руски доставки и нови технологии. 

Електрическата перспектива, включително в автомобилната индустрия, поне в Европа, "бе скрита субсидия към Газпром". "Спирате въглищните централи, спирате атомните централи, какво правите. Субсидирате Газпром", финансирате военни операции, заяви събеседникът.

За това каква зима ни очаква гостът каза: „България е доста по-добре подготвена за всякакви шокове за доставка на природен газ и петрол“.

„Основен риск е политическата нестабилност, която винаги помпа популизъм. В нормални условия той е някъде около половин процент от БВП - това са безсмислени харчове от бюджета. В години като тази вероятно ще отидат на около три пъти повече, което може в крайна сметка да създаде и политически, и фискални, бюджетни проблеми“.

Създадено е очакването, че с публични средства, със средства на данъкоплатците се решават всички възможни проблеми, които обикновено в живота са отговорност на отделните хора и техните семейства. Тогава, когато имате много избори, хората започват да вярват на тези, които им казват, че ще им решат проблемите, като вземат пари от някой друг, каза Станчев.

Следващият риск е, че България не може да вземе страна по важни геополитически въпроси. Тази невъзможност да направиш правилния и дългосрочен избор в крайна сметка ще доведе до по-лоши конкурентни позиции в бъдеще. 

"Един служебен кабинет не мисля, че може да влоши кой знае колко нещата", каза още Станчев. „Това, което няма да може да се реши в обозримо бъдеще е основният проблем на българската икономика и това е управлението на закона“

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.