Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Газовият сектор в САЩ се въздържа от инвестиции въпреки договорите с Европа

Евгений Кънев, икономист, управляващ съдружник в ИКК „Маконис”, в „Светът е бизнес”, 18.04.2022

21:04 | 18 април 2022
Обновен: 01:52 | 19 април 2022
Автор: Зорница Крушарска

Инфлацията започна заради проблемите с веригите за доставки в резултат от пандемията. Проблемите с доставките от Китай продължават и се усилват в момента, защото там има огромен локдаун. Тази верига от доставки е свързана със стоки с дълготрайна употреба и затова нямаше толкова непосредствено силно отражение върху нашите пазари. Това каза Евгений Кънев, икономист и управляващ съдружник в ИКК „Маконис”, в предаването „Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков.

Сега войната в Украйна стана причина за прекъснати доставки на суровини, това означава, че ще има огромна криза в този сектор и от там идва голямата инфлация.

„Заради готвеното ембарго върху петрола от страна на ЕС се очакват големи трусове на пазарите, макар че по-големите сътресения за Европа са свързани с газа, а не с петрола”.

В европейските държави все още няма единодушие що се касае до ембаргото и в момента се водят преговори за алтернативи на руския петрол.

Другата област, която сериозно ще бъде засегната от прекъснатите доставки и която се чувства особено ясно в България, е свързана със стоманата и желязото. Тук най-вероятно ще е валидна мярката да бъдат свалени импортните мита, за да може да се използват доставките на желязо от Азия. Турция също е опция, като всички по-големи производители на стомана ще могат да заместят доставките от Украйна, но на по-висока цена.

Що се отнася до пазара на пшеницата и зърнените култури обаче, доставките са ограничени, защото не може бързо някой друг да замести Русия и Украйна.

„В Европа цените на храните, свързани със зърнените култури, допринасят най-много за повишаване на инфлацията”.

„България е страна, която е голям производител на пшеница и зърнени култури и нашият бизнес може да извлече полза от ситуацията”.

В момента има преразглеждане на сделките в САЩ, свързани с доставките на шистов газ. Тази индустрия понесе тежки удари, когато падна цената на газа на световните пазари имаше много фалити. В момента цената е много изгодна за инвестиции в този сектор в САЩ.

Същевременно стратегията на американския президент Джо Байдън е свързана с „позеленяване” на икономиката и всички стимули са в тази посока. Световните финансови играчи изчистват постепенно от портфейлите си неустойчивите и замърсяващи бизнеси. Изплуването на Америка като основен доставчик на Европа особено за газовите доставки все още не е довело до увеличаване на инвестициите в този сектор. Очевидно самият сектор не е сигурен дали това не е някаква конюнктура, а не трайна тенденция, поради което се въздържа от инвестиции.

Започнатите сделки на пазара в България все още не са повлияни от избухването на войната и новите събития. При сделките, свързани с трансгранични транзакции, има забавяне. Параметрите, по които са договаряни тези сделки, се променят.

По отношение на пазара на недвижими имоти в България събеседникът посочи, че ако някъде има „балонизиране”, то това е свързано с имотите ново строителство. Там обаче предлагането намалява, което е допълнителен фактор за „балонизиране”. Предприемачите в момента не знаят дали няма да реализират на загуба своите имоти предвид огромната динамика в цените на стоманата и на желязото. В момента има много забавени продажби и това стеснява пазара на налични имоти. Липсата на добра инвестиционна култура в България насочва почти всички свободни пари към имоти, което раздалечава цената на имота от базата за неговата възвръщаемост, каквато е наемът. Освен това този пазар е много атрактивен и за хора с не особено чисти пари, посочи събеседникът.

Още за войната в Украйна и новата икономическа реалност, както и какво се случва на пазара на имоти в България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.