Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Единствена заместваща мощност на Маришкия басейн е изпълнението на ядрени проекти

Проф. Валентин Колев, зам. председател на Камарата на енергетиците, декан на Електротехнически Факултет в ТУ, Светът е бизнес, 24.11.2021

21:04 | 24 ноември 2021
Обновен: 21:16 | 24 ноември 2021
Автор: Галина Маринова

Електрическите централи на газ вдигат цената на електроенергията. Централите, които работят с въглища, също влияят на поскъпването, заради високата цена на въглеродния диоксид. Ако себестойността на електрическата енергия е 300 лв. как ще я продаваш по-ниско? Това каза проф. Валентин Колев, зам. председател на Камарата на енергетиците, декан на Електротехнически Факултет в ТУ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Енергията в България достигна нови рекордни цени - 283 евро за мегаватчаст. "Прогноза за такъв колапс, какъвто в момента наблюдаваме, направих преди две години. За разлика от други стоки, от които можем да се лишим, не можем без този особен вид стока, каквато е електрическата енергия", каза гостът.

"Тези трансфрмации, които се случват в Европа водят до недостиг на електрическа енергия. Няма как да има по-малко енергия, отколкото е необходимо, защото адекватността на системата в Европа се осигурява, но на по-високи цени. Едно от нещата е свързано с това, че голяма част от кондензационните централи в Европа, които са с инсталирани мощности над 500 хиляди мегавата, които в България са 4000, те са трансформирани на газ. Цената на газа е висока в момента и нямат интерес да работят при ниски ценови равнища".

Никой не очакваше, че въпреки пандемичните равнища, икономиката на Европа и на страните в света се развива. Икономиката е в развитие, следователно ще има и повишено потребление на електрическа енергия, подчерта проф. Колев. "Енергетиката трябва да бъде такава, каквато е. Енергетиката не може да изпълнява социални функции". 

При положение, че цената е подтисната, който консумира повече електрическа енергия, той бива субсидиран, а това не е адекватно, заяви събеседникът. 

"Считам за правилно решението да се прави всичко възможно да продължи максимално дълго работата на кондензационните централи. В същото време не считам за правилно, че не стигнаха до консенсус за базовите мощности, защото рано или късно 2038 година (тя ей сега ще дойде, 15 години са един миг) от тогава ще бъдат изведени от експлоатация кондензационните централи. 2046-2047 година отпадат V и VI блок на АЕЦ. Ние не можем без базови мощности. Ние незабавно трябва да започнем изграждане на базови мощности. Ние нямаме друг готов проект, освен АЕЦ Белене?". 

Ако ние създадем условия всички енергийни дружества да функционират в нормални пазарни условия и с нормални печалби, смятам, че всяко едно дружество ще е в състояние да изгражда критичната инфраструктура, която му е необходима, категоричен бе проф. Колев. 

Безспорно трябва да се мине през трансформация на българските ТЕЦ, но преминаването на природен газ не е окончателно решение, защото това е енергийна суровина, от която се отделя въглероден диоксид и даже е повече от нормирания 550 кг. на мегават произведена енергия, заяви проф. Валентин Колев. "Това не е алтернативно решение. Не мога да се съглася, че решение са и фотоволтаиците. Единствена заместваща мощност на Маришкия басейн аз виждам в изпълнението на ядрени проекти, защото така или иначе имаме нужда от базови мощности. Имаме нужда от регулиращи мощности. В момемнта единствените регулиращи мощности се осигуряват от въглищните блокове".

Кои са "воденичните камъни" на шията на българската енергетика? Недобрата свързаност на Полша с останалите държави ли е причината за аномалиите в износа на полска електроенергия? Прав ли е бизнесът да иска компенсации? Технологията за водорода още не е изпитана, но възможно ли е това да е бъдещето? Коя площадка за изграждане на базови производствени мощности е подходяща? Защо партиите говорят за трансформиране или направо разформироване на БЕХ? Толкова ли е просто да се ликвидира този холдинг, който обединява държавните енергийни дружества? Паразитна структура ли е това и защо е създаден? Защо е належащо да започнем да използваме водния потенциал на р. Дунав?

Повече вижте във видеото.