Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Как ЕК подпомага структурните реформи в България?

Марио Нава, генерален директор на ГД "Подкрепа на структурните реформи", „Светът е бизнес“, 15.10.2021

21:02 | 15 ноември 2021
Обновен: 01:32 | 16 ноември 2021
Автор: Александра Попова

Европейската комисия подпомага с техническа помощ и консултации държавните институции в България, за да предприемат необходимите реформи. От 2015 г. насам всички европейски правителства са поискали помощ от нас в различни сфери - частни финанси и икономика, трудови пазари до дигитализация. Всяко едно от тях има различни приоритети - за едно правителство това може да бъде данъчната система, а за друго изследванията в универиситета. Това каза Марио Нава, генерален директор на ГД "Подкрепа на структурните реформи", в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

"През последните 5 г. в България сме работили по 45 проекта в сферата на управлението на публичните финанси, публичната администрация и управление, здравеопазването и образованието. Този брой обаче не е голям. Има страни в ЕС, които са искали повече техническа помощ през последните няколко години".

"В бъдеще имаме около 500 заявки. Предстои да изберем по кои ще започнем да работим, тъй като процесът по подбор не е завършил още. Очаква се до края на годината да изберем проектите, а решението за финансиране на ЕК ще бъде през февруари-март", каза гостът. 

Намесата ни в областта на държавните компании е техническа. Не предприемаме никакви действия при избора на това дали една компания трябва да бъде частна или публична. Помагаме на страните членки на ЕС да изготвят клаузите и да приложат ефективно закона за публичните компании. Ние предлагаме техническа помощ, след като политическото решение бъде взето, разказа Марио Нава за дейността на Генералната Дирекция "Реформи". 

От думите на госта стана ясно, че техническите намеси се правят чрез Министерството на финансите и Агенцията за управление на държавните компании. Досега сме помогнали на България да напише нов закон за публичните компании и агенциите за контрол. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.