В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Децентрализираните финанси са посоката към чисто пазарните взаимоотношения

Бисер Манолов, финансист, "В развитие", 19.10.2021

16:45 | 19 октомври 2021
Обновен: 09:51 | 21 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Само в рамките на една година обемите на децентрализираните финанси се качиха 600 пъти. Децентрализираните финанси предлагат достъп до банкова услуга на всеки с мобилен телефон и това е само едно от предимствата им. Това каза финансистът Бисер Манолов в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Имам над 32 години опит в централизирани финанси. Запознат съм с големите пороци на тази система и за съжаление те се задълбочават“, казва Манолов.

В момента над 2 млрд. души в света нямат достъп до банкова услуга, макар и да имат право на такава. В Европа над 40 млн. души имат същият проблем. Над 60% от всички транзакции в света са кеш“, каза Манолов, според който криптотранзакциите ще дигитализират изцяло процесите и ще ги направят по-прозрачни, защото предлагат по-лесен, прозрачен и справедлив достъп финансови услуги и търговия, като големите и малките играчи имат равни права.

Той посочи, че централните банки вече са се насочили към приемането на криптовалутите и платформите. Доказателство за това е проектът за дигитално евро на Европейската централна банка, което според Манолов може да бъде наричано и криптоевро.

По-бързото приемане на търговията и транзакциите с криптовалути е голяма възможност за частните търговски банки, която в момента те пропускат, като дори се усеща враждебно отношение. „. Има легенда, че всяка една криптосделка е свързана с незаконни транзакции или пране на пари, но това не е вярно, защото всяка една такава сделка е проследима. Тези притеснения могат да приключат със споразумение между търговските банки и най-големите платформи за търговия с критовалути“, казва Манолов.

Българското законодателства е изключително изостанало спрямо законодателството в световен план, но когато започнем да работим в тази посока се качваме на платформата на свръхбързия влак. Тази система няма граници. Това ще направи българските активи изключително ликвидни. Това означава по-високи цени, качествени сделки и по-ниски транзакциите.

Цялото интервю гледайте във видеото.