В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

София може да се развие само чрез общите усилия на хора с различни експертизи

Силияна Панова, треньор по дизайн мислене, и Самуил Ботев, сървис дизайнер, в ефира на предаването “В развитие”, 04.10.2021

14:51 | 4 октомври 2021
Обновен: 22:18 | 4 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Хакатонът в София тази и миналата година бе основно концентриран върху целите за устойчиво развитие на ООН. Конкретно тази година на фокус бяха три от тези цели: устойчиви градове и устойчиви общности, отговорно консумиране и производство и действия по отношения на климатичните промени. Това заявиха двамата организатори на Хакатона: Силияна Панова, треньор по дизайн мислене, както и Самуил Ботев, сървис дизайнер, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова. 

“За всеки един град в днешно време е важно да се мисли за разумна консумация и производство. София е най-големия индустриален град в България и е много важно да се разсъждава как разумно да произвеждаме и консумиране различни видове стоки.” 

Това заяви в ефир Самуил Ботев. Двамата организатори обясниха, че чрез трите цели за устойчиво развитие са били измислени темите на хакатона. Участниците са били предизвикани да намерят решение за три ключови проблема на столицата. Това са: неизползвани пространства и начини те да бъдат правилно експлоатирани, инфраструктура и услуги за възрастната част на населението и развитие на градската екосистема, която включва инфраструкура, хора и природа.

“Привлякахме страхотни хора, които бяха с всякаква разнообразна експертиза. Имаше архитекти, дизайнери, програмисти, аристи, бизнес хора. Целта ни е да привлечем мултидисциплинарен екип, за да могат те да внесат различна гледна точка за сложните проблеми.”

И двамата организатори споделиха впечатленията си от работата и на трите екипа, които са били част от Хакатона. По темата за градската екосистема Самуил Ботев разказа, че екипът е представил София като човешко тяло, чиито органи представляват различни части на града и тяхното състояние. Концепцията на този проект е, че градът е жив организъм и неговите органи са в постоянно взаимодействие. Когато една част от тялото бъде засегната, това рефлектира и върху други. 

Силияна Панова сподели за проекта на екипа, който е работил по темата за “хартисали пространства”, както тя сама ги нарече. Идеята на този отбор е за приложение, което работи на принципа на Tinder - свързва различните “хартисали пространства” в града с бизнеси, които биха могли да ги уползотворят. 

Последният екип пък е измислил календар за активности, които са специално замислени за по-възрастни хора. Дейностите и услугите в календара имат за цел да подобрят благосъстоянието на застаряващото население в столицата.

Целият разговор вижте във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук