В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Хората обръщат по-голямо внимание на съставките и произхода на козметичните продукти

Мантас Калуина, мениджър проучвания в Euromonitor, „В развитие“, 22.09.2021 г.

15:43 | 22 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Ефектът от пандемията за козметичните продукти определено е бил негативен и повлиян от затворените магазини, носенето на маски и липсата на социални събития в почти цяла Европа. Това заяви Мантас Калуина, мениджър проучвания в Euromonitor в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Парфюмите и козметиката са отчели двуцифрен спад. Сериозно е и понижението на слънцезащитните продукти заради ограниченията и забраната за пътуване. Има и категории, където ефектът не е толкова негативен и това са продуктите за баня и грижа за косата, които са отчели ръст с около 5%. Течните сапуни и дезинфектанти също бележат голям растеж, тъй като по време на пандемията всеки е започнал да обръща по-голямо внимание на хигиената си.

Мантас Калуина обяснява интереса към продуктите за грижа за кожата с това, че хората са прекарвали доста време в домовете си и по тази причина са имали време за процедури за разкрасяване. Дори салоните за красота да са били затворени, „хората все пак са имали време да си слагат серум за коса или да се погрижат за кожата си.“

Друг вид продукти, които са се представили добре на пазара, са тези за грижа за ноктите. Работата от вкъщи също е ключов фактор за по-малкото потребление на парфюми и козметика. Гостът споделя, че масовите марки са се представили по-добре от премиум продуктите на пазара.
Възстановяването на пазара се окачва да отнеме около 4-5 години в Източна Европа, за да достигне нивата препандемичните си нива. В Западна Европа този период ще е по-дълъг, защото някои страни са били по-сериозно засегнати.

От думите на госта стана ясно, че България е относително малък пазар. Потреблението на глава от населението в страната ни е по-ниско от средното в Европа. В следващите 5 години се очаква нашият пазар да е сред 3-те най-бързо растящи.

Друга тенденция, която се забелязва, е желанието на потребителите да имат по-голяма яснота какви продукти ползват. Започнали са да четат по-внимателно съставките на продуктите и дали са естествени. Проявяват интерес какви са ефектите върху здравето и телата им, както и имат по-ясна представа за самите съставки.

Вижте целия разговор относно как пандемията се е отразила на козметичния пазар може да гледате във видеото.

Вижте всичките гости на предаването "В развитие" може да гледате тук