В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Три нови филма описват историята на здравните кризи в България

Велислав Радев, журналист, както и Анина Чилева, психолог и експерт по обществено здраве в Националния център по хигиена, в ефира на предаването “В развитие”, 21.09.2021

17:19 | 21 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Трите филма за историята на пандемиите в България са общообразователни и тяхното създаване е подкрепено от правителствата на Норвегия, на Исландия, на Лихтенщайн. Toва показва доверие, но и подкрепа към проекта “My Century: Your history on camera. Това заявиха Велислав Радев, журналист и Анина Чилева, психолог и експерт по обществено здраве в Националния център по хигиена, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Ние изследваме основно 20-и век и то през периода на комунизма, който е недостатъчно осветлен в България, както и за него не се говори много в училищата.” 

Велислав Радев посочи, че подготовката на филмите е отнела няколко месеца, като архивните кадри са взети от Националната филмотека. В действителност там е намерен филма за ваксината БЦЖ срещу туберкулоза от 1950 г. Друг филм, който показва историята на здравна криза в България е този за ХИВ на режисьора Атанас Киряков, който е заснет през 1989 г.

“Филмите вече са на нашия сайт - MyCentury. tv. Могат да бъдат видяни и в YouTube  канала, който носи същото име. Но по-важното е, че те стават част от електронните учебници на издателство “Просвета”. Това означава, че те влизат в училищата.”

Анина Чилева, която е  има огромен принос за кампанията за превенция на ХИВ, заяви, че най-важното е да има елемент на убеждаване, когато се предават подобен тип послания на хората. 

“Не стига само да се направи информационна кампания и да се каже какво трябва да правим и какво не трябва да правим. Трябва да разберем какво кара хората да се страхуват толкова от това заболяване. В противен случай няма да стане. От години се говори колко е вредно пушенето и че не трябва да се пуши, но особени резултати нямаше докато хората не започнаха да бъдат убеждаван, а не само информирани.” 

Здравният експерт бе категоричен, че при кампаниите за превенция на ХИВ/СПИН е имало много специалисти, които са работили на терен с всички уязвими групи, които са в риск от СПИН, за да се разпространи информацията сред тяхната общност. Според Анина Чилева, подобно нещо трябва да се направи и в кампанията за превенция на Covid-19.

Вижте целия разговор във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук

Филмите на за здравните кризи в България вижте тук