В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Има стотици потенциални купувачи за всеки малък имот в източните райони на София

Антон Илиев, съосновател на “КА5 имоти”, „В развитие“, 06.08.2021 г.

19:30 | 6 август 2021
Обновен: 11:23 | 11 август 2021
Автор: Михаил Митев

Тенденциите в жилищните пазари сa обусловени от оскъдното предлагане и много завишеното търсене. Tова прави пазара нестабилен, тъй като няма добро съотношение между търсенето и предлагането. На места цените растат с 7-8% на годишна база, а на други дори достига до 10% за жилищния сегмент. Купувачите ще започнат да се отдръпват, защото това няма как да продължава до безкрай, смята Антон Илиев, съосновател на “КА5 имоти”, който гостува в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Всичките очаквания от миналата година при разсрочването на жилищните кредитите заради ковид и че вероятно 12 месеца по-късно ще има по-силно предлагане, не се оправдаха. Вместо това е станало точно обратното и очевидно хората нямат проблем да обслужват кредитите си, допълни госта. Така че търсенето продължава да нараства, а предлагането е ниско. 

„Не се вижда и никаква тенденция да се случва обратното. Новите проекти, които се строят, не осигуряват достатъчно брой жилищни единици, които да покрият голямото търсене. Продължава да има дисбаланс и затова за някой имоти става наддаване, което не е добре.“

„Не се вижда тенденция да се случи обратното. Новите проекти, които се строят не осигуряват достатъчно брой жилищни единици, които да покриват търсенето. Има дисбаланс и затова за някой имоти става наддаване, което не е добре.“

В източните райони на София като кв. Младост, предлагането на малки жилища е несъществуващо. Когато на пазара излязат имоти старо строителство, за тях чакат няколкостотин потенциални купувачи. Същото важи и за двустайните апартаменти в тези райони. Това налага големия скок на цените от над 10%. 

По впечатления на Антон Илиев, чиято агенция работи само в София, и в другите големи градове търсенето е подобно на това в столицата. В Агенцията по вписанията се отбелязва ръст при продажби на имоти във всички големи градове. По статистика България е на 8-мо място по ръст на цените на жилищата в ЕС със 7,5 %, а средното за Европейския съюз е 6,1%, докато в еврозоната - 5,8%.

Гостът посочва, че единият от факторите за по-бързия ръст на цените на имотите в България, отколкото в Европа, е промяната на политиката на баните, които дават все по-добри условия за ипотечно кредитиране.  „В еврозоната пазарът е еднакъв. Кредитирането не се е променило толкова динамично, колкото при нас", казва той, като припомя, че при предишната финансова криза нивата на лихвите по кредити достигаха до 18-20%, за лица с недоказани доходи. Дори лицата с идеални такива са получавали кредитиране в рамките на 7-10% лихва. 10-11 години по-късно, от 9% на годишна база, достигамена по-ниско от 3% . При другите пазари няма такова голямо разминаване.

Вижте повече във видеото как се промени наемния пазар и по-точно краткосрочното отлагане под наем, за отношението между инфлацията и инвестицията в имоти и какви са прогнозите на експерта за бъдещето на имотния пазар, включително краткосрочна прогноза за цените в следващите месеци.