В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

На фона на високите цени е странно ТЕЦ Марица изток 2 да не работи на пълни обороти

Румен Радев, заместник-председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), “В развитие", 05.08.2021

15:36 | 5 август 2021
Обновен: 12:23 | 6 август 2021
Автор: Георги Карамфилов

Цените на електроенергията на Българската независима енергийна борса са средно 258 лв. за мегаватчас за днешния ден. Разглеждайки търговията по часове, се очаква цените днес във времевия диапазон от 12 до 16 часа да скочат до 362 лв. за мегаватчас. На този етап вече има работодатели, които са изключили голяма част от мощностите си. В леярския бранш повечето предприятия разливат вече разтопен метал във форми, за да се довършат поръчки. Ковашките цехове са напълно спрели. Някои от най-големите металургични предприятия в страна също са спрели дейността си. Това заяви Румен Радев, заместник-председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) в ефира на “В развитие” с водещ Роселина Петкова. 

“Намаляването на мощности от порядъка на 60 мегавата до 6-7 мегавата само и само да се завършат някои дейности, това само по себе си е сприане.” 

Румен Радев разви две хипотези, като първата е в случай, че предприятията продължат работа на тези цени. Според него, ако в сряда не са били спрели голяма част от своите мощности, е щяло да бъдат с приблизително 150 мегаватчаса на загуба. По този начин продукцията реално е неконкурентоспособна. Така се акумулира алтернативна загуба. 

“Някои колеги са изчислили над 200 000 лв. загуба в рамките на един ден.” 

Ако обаче предприятията намалят своите мощности, ще успеят да задържат някакво разумно ниво на себестойност на продукта си. Традиционно този тип производства като металургическите имат висока сметка за ток. Намаляването на мощностите е мярка, която цели да се реализира продукта. Но това пак прави нещата сложни, заради отношенията с контрагентите, както и неустойките, които вероятно ще трябва да се платят, заради забавяне на продукта. 

Румен Радев е на мнение, че ограничаването на износа на електроенергия не е реално възможна стъпка, която да се предприеме. Могат да се направят някои много смекчени ограничения, като аргумента за тях да бъде технически затруднения за трансграничен капацитет. 

“Не нормално при такива цени на електроенергията на пазара, компания като ТЕЦ Марица-Изток 2 да не натоварва на максимум своите производствени капацитети. Това е по простата причина, че всичко, което те биха произвели, ще успеят да реализират с много добра печалба.” 

В актуалното ценово решение КЕВР, която отчита адекватно и цените на квотите за въглероден оксид - 51 евро за тон, при тези параметри остойностяването на ТЕЦ Марица-Изток 2 се равнява за 222 лв. за мегаватчас. 

“В България трябва да има отсичане на цената. При достигане на цена от 222 лв. за мегаватчас, би било редно ТЕЦ Марица-Изток 2 да работи на пълни обороти.” 

Румен Радев е на мнение, че включването на още един блок на ТЕЦ Марица-Изток 2 всъщност се е случило заради позицията, с която излезе АИКБ. По негови думи до 10 часа вчера не е имало включени никакви допълнителни мощности. Самото включване на още един блок предполага генериране на мощности от размера на 600 мегаватчаса, което е доста малко в сравнение с цялостния капацитет на ТЕЦ Марица-Изток 2, който е 1600 мегаватчаса.

Гостът посочи, че реално търсене за мощности има. Още днес ТЕЦ Марица-Изток 2 пусна два търга, които са описани като “дългосрочни”. Единият търг е до 32-та календарна седмица на август месец 2021 г., а вторият е от 1-и до 31-и септември 2021 г. И двата търга са за 150 мегаватчаса мощности. По думите на Румен Радев, мощностите са изкупени веднага. Въпреки интереса, индустриалците на втория кръг не са били особено активни, което показва, че неопределеността от натоваравено и риска от висока цена на септември си казват думата.

“Притесненията за високата цена и натоварването през септември са големи. КЕВР прогнозира цената за годишна база да е 119 лева за мегаватчас, като имаше спорни корекции, за да запази цената за битовия потребител. Ако виждаме цени в тази долна граница (119 лв.) и горна граница от 222 лв. и пълно натоварване на Марица Изток 2, то в този интервал бихме работили.”

По темата за реализиране на проекта за пазарно обединение на сегмента “Ден напред” между България и Румъния, Румен Радев, заяви, че "всички сме се вкопчили в него като едно добро потенциално решение, един буфер по отношение на големите деформации и изменения в ценово отношение в нашия енергиен пазар". Задължително условие, за да може да се реализира този проект бе включването на страните от M4 (Румъния, Унгария, Чехия и Словакия). Според него, при обединението с Гърция сме се свързали с един от най-скъпите пазари в Европа. Той има особености при доставките към островите, като те са в червената зона, защото към цените включват и мрежови такси. Гръцкият пазар е свързан и с Италия, където цените на тока традиционно са високи. 

“Истината е, че ние сме добре свързани с Румъния, но проблемът ще дойде, ако страните от М4 трябва да осигурят електроенергията, от която има нужда Гърция.” 

Примерът, който Румен Радев дава е с вчерашния ден, когато е имало почти гигаватов износ за Гърция, а вносът от Румъния е бил около 200 мегаватчаса плюс още 100 мегаватчаса от Турция. Финалният резултат е разлика от близо 700 мегаватчаса.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеозаписи с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук