В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европейските акции се колебаят преди старта на заседанието на Фед

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, „В развитие", 09.06.2021

17:03 | 16 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Европейските акции и американските фючърси върху акциите се колебаят преди днешното заседание за лихвите на Фед. Това каза Анджела Фелисиано от Bloomberg Лондон в пазарния си коментар, в ефира на предаването „В развитие" с водещ Делян Петришки.

„Stoxx 600 отчита лек ръст, като химическите компании и тези за комунални услуги отчитат най-голям ръст. На дъното на класация са автопроизводителите и минодобивните компании", каза тя.

На Wall Street фючърсите по S&P 500 се търгуват без големи промени, като се движат между положителна и отрицателна територия, след като вчера индексът прекъсна тридневна печеливша серия, заради спада на технологичните и имотните компании.

Всички очи ще бъдат насочени към заседанието на Фед, добави Анджела, и ще търсят сигнали за ранно оттегляне на икономическата подкрепа. Изявлението ще включва актуализирана информация за икономическа прогноза и точковата графика.

„Лирата поскъпва, след като инфлацията неочаквано надмина целта на английската централна банка за първи път от над две години, а десетгодишните американски облигации остават с доходност от 1,5%", добави тя.

При суровините петролът продължава сериозното си поскъпване, след като данни от сектора показаха значителен спад в американските петролни резерви. Лекият суров петрол достигна най-високото си ниво от октомври 2018.

Анджела Фелисиано съобщи още, че Китай е наредила на държавните компании да намалят експозицията си към суровини, за да понижат нарастващите цени именно на суровините.

Медта обърна посоката си и започна да поевтинява. Биткойн се движи малко над 40 000 долара.

Джо Байдън и Владимир Путин ще разговарят на четири очи в Женева.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.