В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Увеличава се вносът на фалшиви лекарства и предпазни средства

Андреа ди Карло, заместник-изпълнителен директор на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), „В развитие“, 09.06.2021 г.

16:41 | 9 юни 2021
Обновен: 16:44 | 9 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Почти 7% от внесените стоки в ЕС са фалшиви, което води до загуба на данъци, работни места и има лоши последици за здравето на потребителите и околната среда. Организираната престъпност, която до момента се е концентрирала върху пране на пари, трафик на хора и наркотици, и киберпрестъпления, вече сериозно навлиза на пазара с фалшиви продукти. Това заяви Андреа ди Карло, заместник-изпълнителен директор на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Почти всякакви продукти са обект на фалшифициране. В миналото това бяха предимно обувки, електронни стоки и дрехи, но в последно време виждаме увеличение на фалшификатите на играчки и фармацевтични продукти. В условията на пандемията имаме повече опасения за вноса на фалшиви лекарства, маски и предпазни средства“, каза ди Карло.

Съветът на ЕС определя това като един от основните приоритети в борбата с организираната престъпност, допълни той.

Китай, Хонконг, Индия, Малайзия, ОАЕ са основен източник на фалшиви продукти на пазара в ЕС, но има и други производители, които пращат стоките си в Европа, където те се преразпределят към трети страни.

Според ди Карло не може да се направи директна връзка между пандемията и промените в пазара на фалшиви стоки.

„Имаше голямо увеличение на онлайн покупките, което стимулира шансовете за измама на потребителите. Не можем да кажем, че измамите са се увеличили, но тези, които нарушават правилата за ИС, се адаптираха към новата реалност.“

Една четвърт от малките и средните предприятия в Европейския съюз твърдят, че са пострадали от нарушение на тяхната интелектуална собственост (ИС), като само в България този дял е 39.7%.

„Малкият и среден бизнес, които са гръбнакът на повечето икономики в съюза, губи оборот от кражбата на ИС и това в момента пречи на възстановяването от пандемията. Има различни права и процедури на ниво държави и ЕС. Създадохме специален фонд от 20 млн. евро, с който компаниите могат да запазят своите търговски марки и знаци. 6000 малки и средни предприятия вече подадоха заявление и са регистрирани над 12 000 търговски марки и знаци“, каза ди Карло.

Фалшивите стоки не отговарят на стандартите за безопасност и качество, имат опасни компоненти и съставки, които носят пряк риск за здравето и за околната среда, напомни ди Карло. „Има финансови загуби както за бизнеса, така и за потребителите и риск от кражба на лични данни.“

Близо 1 на всеки 10 европейци (9%) твърди, че е бил подведен да закупи подправени продукти, а в България този дял е най-висок в Европа – 19%. Това зависи от осведомеността на потребителите в страната за фалшификатите, обясни ди Карло.

Повече за фалшивите продукти и навлизането им на европейските пазари може да гледате във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.