В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Има много недоразумения по линия на водорода в Националния план за възстановяване и устойчивост

Димитър Енчев, управляващ партньор в PostScriptum Ventures, "В развитие", 21.04.2021

16:00 | 21 април 2021
Обновен: 09:52 | 22 април 2021
Автор: Александра Попова

Има много недоразумения по линия на водорода в Националния план за възстановяване и устойчивост. Това заяви Димитър Енчев, управляващ партньор в PostScriptum Ventures, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Там има една идея да се построят тръбопроводи, които да пренасят природен газ и водород до ТЕЦ-овете, което за мен е лишено от всякаква икономическа логика. За да се произведе зеленият водород, е нужно електричество, което от своя страна е необходимо да бъде зелено. Другата опция да внасяме водород пак няма смисъл, тъй като е изключително скъпо".

От думите на госта стана ясно, че водородната стратегия на България трябва да е фокусирана към реализирането на оставащия потенциал за ВЕИ – това са вятърът и слънцето. В момента това е най-евтината нова енергия и е единственият начин да подсигурим евтин ток за българската икономика. 

"Сега въглеродните емисии са на 40 евро за тон, докато електроенергията в България е една от най-скъпите в Европа. Това е до голяма степен поради липса на дълсрочно планиране... Основното нещо, което трябва да направим, е да си допостроим оставащия капацитет за евтина енергия". 

Компания CWP Renewable, в която Димитър Енчев е съдружник, е част от един енергиен мегапроект в Австралия.

"Започнахме проекта, който е на стойност 40 милиарда щатски долара, преди 5 години. Идеята му е да използваме водорода, за да пренесем евтина енергия от локация, в която има голямо количество свободна земя в такава, където няма. Такъв пример е пустинята в Западна Австралия, където има силен вятър и слънце и е слабо заселена". 

"Тази година и през последните няколко месеца проектът има добро развитие, като се наблюдава засилен интерес и към темата за водорода. Такъв тип мега проекти се случват бавно, като нашият е планиран за 2025 г.", добави още гостът. 

"Успяхме да вземем парцел земя около 6500 кв. км от правителството, като идеята ни е да реализираме 26 мегавата вятър и слънце, които да произвеждат водород за експорт".

"Най-доброто приложение на водорода не е за производство на енергия", каза Димитър Енчев.

"Той играе ролята на едно допълнение към електрификацията. Ако трябва да погледнем амбициозните планове за декарбонизация имаме две направления. Едното е свързано с електрифицирането на всичко с ВЕИ - ток от вятър и слънце. Останалата част на икономиката като индустрията, земеделието - не подлежат на електрификация и за тяхната декарбонизация са необходими молекули, като тук идва ролята на водорода".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.