В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Стимулите и спестяванията на американците издърпват икономиката на САЩ

Кристиян Фезелов, риск анализатор в „Капман Асет Мениджмънт“, „В развитие“, 18.03.2021 г.

16:56 | 18 март 2021
Обновен: 16:56 | 18 март 2021
Автор: Александра Попова

Двата основни фактора, които ще движат американската икономика през тази година, са стимулите и натрупаните спестявания на домакинствата по време на кризата. Това заяви Кристиян Фезелов, риск анализатор в „Капман Асет Мениджмънт“ в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Фед е оптимистично настроен за развитието на американската икономика през тази и следващата година. Очаква се БВП да отбележи ръст от 6,5% за 2021 и 2.25% съответно за 2022 г.", допълни още Фезелов. 

Това се дължи на гласуваните стимули в Американския сенат на стойност 1,9 трилиона долара, които ще бъдат разпределени за борбата срещу Covid кризата.

"Няма да бъдат пипани лихвените проценти, но винаги трябва да се има едно наум. Всичко зависи от развитието на трудовия пазар. Лихвените проценти ще се променят, когато трудовият пазар слезе като коефициент на безработица под 4,5 процента. Относно евро/долар, първоначалните очаквания бяха в ползата на долара, но така или иначе не се очакват големи корекции".

"През последния месец виждаме, че биткойнът постоянно повишава цената си. Ще видим, обаче докога може да нараства, тъй като в един момент може да прегрее и големите играчи ще се опитат да осребрят вложенията си“, заключи риск анализаторът. 

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.