В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България вече губи от липсата на стратегия за Индустрия 4.0

Владимир Филипов, управител на NearSoft, В развитие, 08.03.2021

15:06 | 8 март 2021
Обновен: 15:06 | 8 март 2021
Автор: Николета Рилска

България е може би единствената страна в Европейския съюз, която няма стратегия за Индустрия 4.0. Нашите политици все още са назад във времето и разговорите, които се водят, остават извън контекста. Това заяви Владимир Филипов, управител на NearSoft, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Индустрия 4.0 ще рефлектира във всички области на обществото - образование, трудов пазар, икономика”, отбеляза Филипов.

“Дигиталиязацията вече не е това, което разбирахме едно време. Тя е за свързване на самите процеси, което липсва. Започваме да плащаме цена за това, че изостанахме”.

По неговите думи трудната координация между различните единици по време на пандемията показа, че “милиарди са изхарчени за електронна система в здравеопазването, а всъщност не сме подготвени”.

“Все пак говорим за индустриална революция. Предишни индустриални революции промениха изцяло света... ако не сме готови, ще бъдем от губещата страна”.

Филипов обясни, че загубите за страната ни ще значат тя да остане на най-ниското стъпало в процеса по създаване на стойност. Той отбеляза, че в процеса по съкращаване на веригите на доставка, от който България иска да се възползва, е необходимо тя да е технологично по-добра от даден производител, за да се пренасочат дейности към нея.

“Дейностите с най-висока добавена стойност ще обхванат целия процес на създаване, на иновативност, на измисляне на нови продукти. Визионерите - тези, които създават нови неща, са тези, които ще бъдат успешни”.

“Иновативността ще е в основата на новата икономика”, каза още Филипов.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.