В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България няма индустриалната база за модернизацията на пехотата

Калин Димитров, оръжеен експерт, В развитие, 02.03.2021

15:10 | 2 март 2021
Обновен: 15:19 | 2 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

България няма индустриална база за модернизацията на пехотата. Това заяви Калин Димитров, оръжеен експерт в предаването „В развитие“ с водещ Делан Петришки.

„Министерството на отбраната възприе една такава практика, когато се прави техническа спецификация, тя да е максимално всеобхватна и в комплектацията на машината да е включено всичко, така че войникът да може направо да влезе в нея и тя да тръгне“.

„Този подход изисква от всеки един от участниците в търга за модернизация на Сухопътните войски да представи крайно решение и това накара до голяма степен двама от кандидатите да не участват в търговете с оглед на предвидените средства“, каза гостът.

„Това, че парите няма да стигнат, не бе тайна. Не и при тази комплектация“.

„Списъкът е много дълъг и се оказва, че не искаме един тип базови машини, а едно семейство машини“, каза Димитров относно последния проведен търг за модернизация на Сухопътните войски.

ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ ЕАД не произвежда такива машини и никога не го е правила. В България е имала само едно производство на лека бронирана техника и то по лиценз на Русия...Опит за модернизация на съществуващите БТР 60 е правен, така че да бъде продължен максималния им живот, но няма модернизационен потенциал. БТР 60 в базовата си модификация е прозрачен за всички съвременни боеприпаси“.

„За да се произведе една машина от нулата първо трябва да има инженери. В България никога не е имало конструкторско бюро, което да създава машини от нулата...Какви технологии притежава ТЕРЕМ и какви технологии трябва да придобие, за да премине от ремонт към производство? Трансмисията например няма как да бъде произведена в България – няма от кого“, каза Димитров.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на “В развитие" може да видите тук.