В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Инвеститорите се пробуждат за предимствата на биткойн спрямо златото

Владислав Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп", В развитие, 26.02.2021

14:51 | 26 февруари 2021
Обновен: 15:34 | 26 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Никой не трябва да се залъгва, че цифровите активи са стабилни активи. Точно обратното - те са рискови, но през последните 12 години биткойн показа, че функционира правилно без съществени проблеми. Инфлацията вече е налице и търсейки отговор на въпроса какво централните банки могат да направят, за да я спрат, все повече институционални и корпоративни инвеститори се пробуждат към преимуществата на биткойн спрямо тези на златото като активи убежище. Това заяви Владислав Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"При всяка индикация, която гласи, че може да се стигне до някакъво спиране на печатането на пари, акциите реагират мигновено, което е основен показател за изкривяването между реалната икономика и финансовите пазари. Корелацията между акции, индекси и криптовалути не може да бъде избегната". 

Визирайки изказването на американския финансов министър Джанет Йелън, която заяви, че биткойн е изключително неефективен начин за разплащане, Владислав Драмалиев посочи, че "кралят на криптовалутите" е единствено "неефективен" от гледна точка на обема на трансакциите в секунда.

"Биткойн не може да извършва десетки хиляди трансакции в секунда. Той по-скоро има ролята на дигитално злато, което се съхранява в портфейл, и когато е необходимо се изпраща. Не съществува никакво ограничение в сумата, която може да бъде изпратена - може да изпратите милиарди до другия край на света и да платите 5-10 долара такса". 

"Тази сума ще бъде получена за секунди", допълни директорът на фондация "Битхоуп".

По отношение на инвестицията на Tesla в криптовалутата на стойност 1,5 млрд. долара гостът поясни, че компанията се стреми на първо място да диверсифицира портфолиото си, а приемането на биткойн като средство за разплащане е второстепенен фактор.

"Не смятам, че притежалите на биткойн биха се възползвали до голяма степен от опцията за закупуване на автомобил Тesla чрез криптовалутата, тъй като след една-две години биха могли да си купят примерно два автомобила. Просто Tesla e една от последните компании, които решиха да диверсифицират баланса си". 

В заключение Владислав Драмалиев посочи, че голямата пречка пред биткойн да навлезе по-широко в САЩ са регулациите и данъчните системи в различните щати, но все повече започват да намаляват правните бариери както отвъд Атлантика, така и в Европа.

"Съхранението на биткой на персоналано ниво е доста лесно, но когато стане въпрос за големи корпорации, техните резерви трябва да бъдат правилно съхранявани,  застраховани, да е ясно кой какви задължения има. Всъщност това са функции, които банките в момента изпълняват като попечители във връзка с други активи. Съвсем естествено е те да започнат да се ориентират и в посока съхранение на криптоактиви". 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук