В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Производството на водород в България се развива със средните темпове в световен мащаб

Драгомир Иванов, управител на Green Innovation, В развитие, 13.01.2021

14:08 | 13 януари 2021
Обновен: 12:55 | 14 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Преди години основни лидери в производството на водород са били САЩ, Япония и Канада, но сега вече в световен мащаб технологията е на еднакво равнище. Ако погледнем по-специално България, няма голяма разлика като цяло в нашето производство в сравнение с други страни. Това заяви Драгомир Иванов, управител на Green Innovation, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Green Innovation ще работи основно за разширяване на съоръженията за производство на водород в България по време на кръгла маса по темата, организирана от Европейската комисия, заяви гостът.  

„Нашата компания се занимава с всички процеси от производство, до съхранението и използването на водород".

„Нашите клиентите могат освен да намалят емисиите си, да намалят и разходите си“, каза Иванов.

„Основните пазари към момента на местна почва са свързани предимно с производствени процеси, където горивото е ценообразуващ фактор“.

„Към днешна дата в цял свят основният източник за производството на водород са фосилните горива, но стратегията за въглерода на ЕК говори за производство на изцяло „зелен“ водород, като се започне първо от секторите на енергетика и транспорта, а в бъдеще да се изключат изцяло фосилните горива“, заяви Иванов.

Според него ако България работи достатъчно по въпроса, страната може да изгради достатъчно големи мощности, с които да подпомогне енергийния микс за развитието му в бъдеще.

„Основното предизвикателство в световен мащаб е ефективността, с която се произвежда водород, като основната цел е тя да се увеличи“, заяви гостът и допълни, че друга трудност в момента е транспортирането на водорода, но вече се работи по решения за преодоляването на този проблем

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук