В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

130 български предприятия могат да се възползват от безплатни дигитални услуги

Д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП;  Васил Димитров, изпълнителен директор на ДСК Мобайл, В развитие, 05.01.2021

14:32 | 5 януари 2021
Обновен: 16:32 | 5 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Ако дигитализацията на бизнесите доскоро бе препоръчителна за развитието им, то в сегашния контекст на ограничения тя се превърна в ключова стъпка за оцеляването им. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Банка ДСК, Mastercard и Cloudcart обединяват сили в помощ на бизнеса, изправен пред предизвикателството COVID-19, чрез инициативата „Успешни заедно. Развий своя бизнес онлайн“. Повече по темата разказаха д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), и Васил Димитров, изпълнителен директор на ДСК Мобайл, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Целта на обединените усилия е да подпомогнем на българските компании, които искат да излязат в онлайн пространството, като им предоставим възможността да използват електронни магазини и да продават своята продукция. В случай, че вече имат подобен магазин – те могат да мигрират към по-добрите платформи. Всеки от партньорите ще даде своя принос към съответните компании“, поясни д-р Таков.

От инициативата ще могат да се възползват общо 130 собственици на малък и среден бизнес, които ще получат безплатни дигитални услуги. Условията, на които фирмите трябва да отговарят, за да участват, са обявени на сайта на ИАНМСПстана ясно още от разговора. 

По думите на д-р Таков като положителен ефект от пандемията може да се посочи дигитализацията и това, че редица процеси ще започнат да се случват по-бързо.

„Дигитализацията отдавна е тук, просто някои компании, които са неглижирали тези процеси, в момента преосмислят ситуацията и започват да взимат по-бързи решения в тази посока".

Димитров коментира, че банката е партньорът в инициативата, който осигурява платежната услуга, необходима, за да бъде реализирана една онлайн продажба.

„В една онлайн среда особено важно е наличието на платформа за електронен магазин, където търговците могат да публикуват своите предложения към потребителите. Този електронен магазин трябва да бъде интегриран с платежна платформа, каквато в случая е направена с електронния ПОС терминал на банката“, обясни той.

По думите му наличието на подобен електронен пост дава възможност на търговците да достъпят не само българския пазар, но и по лесен начин да достигнат международни пазари.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.