В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

2020 г. обърка и логиката в търсенията в Google

Геннадий Воробьов, главен изпълнителен директор на Netpeak България, В развитие, 15.12.2020

14:40 | 15 декември 2020
Обновен: 18:20 | 15 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

2020 година тотално обърка 5-годишната циклиничност на трендовете на търсенията и предпочитания в онлайн търсачките. Докато преди работихме малко по инерция, сега секторът на оптимизация на търсачки (SEO) няма как да функционира правилно, ако не е гъвкав и динамичен. На нашата компания се наложи да сменя стратегии от ден за ден. Това коментира Геннадий Воробьов, главен изпълнителен директор на Netpeak България, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Дори 2016 г. с цялата си непредсказуемост покрай Brexit и изборът на Доналд Тръмп за 45-ия президент на САЩ е несъпоставима със събитията от март месец насам. Всякакви анализи и съпоставки с исторически данни вече не са релевантни, което само по себе си е много хубаво, тъй като отваря много нови врати и разкрива нови хоризонти".

Геннадий Воробьов засегна темата за промяната на алгоритъма от страна на Google, след като на 3 декември се случи един от най-големите ъпдейти на търсачката.

"Актуализацията на Google събори много сайтове, включително и на нашите клиенти, но и награди другата половина. Целия SEO свят в момента започва наново да анализира данни, да идентифицира корелации и безброй фактори, за да се разгадае този голям пъзел - защо едни спечелиха, а други загубиха от промяната".

"Не е необходимо да се пренаписват сайтове и да се променя коренно стратегията по оптимизирането на търсачките. SEO не се е видоизменило значително през последните десет години, просто алгоритмите станаха по-умни и веднага разбират кой сайт е написан неграмотно или е собственост на бизнес, който не заслужава да бъде награден", обясни още гостът. 

По думите на Геннадий Воробьов най-важното е даденият предприемач да има чист и красив бизнес, с идея, която може да се презентира ефективно в дигиталното пространство - "това Google го разбира и в крайна сметка го награждава", поясни главният изпълнителен директор на Netpeak България.

Към края на разговора гостът каза, че изкуственият интелект (ИИ) вече работи и хората не бива да се плашат толкова много от него, като в неговия бранш той намира приложение най-вече в рекламните възможности с помощта на машинното обучение.

"ИИ ни спестява много лични ресурси, които преди 5 години отделяхме значително. В момента цялата тази работа по реклама се дава на машините и така човешкият фактор се насочва в по-специфичните дейности като анализиране на данни и резултати, генериране на нови идеи и контрол на системите".

Но Геннадий Воробьов сподели, че същестуват и ограничения пред развитието на SEO сектора и те се изразяват главно в това какви ще бъдат ключовите думи през утрешния ден -"15% от всички обработвания на търсачките на ден са уникални и еднократни, като SEO следва поведението на потребителя, а не обратното", добави гостът.

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.