В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ЕС иска да създаде мини Шенген на Западните Балкани

Марин Лесенски, програмен директор Програма „Европейски политики и гражданско участие“ в институт "Отворено общество", В развитие, 13.10.2020

13:19 | 13 октомври 2020
Обновен: 18:41 | 13 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Европейският съюз цели да запази стабилността на Западните Балкани, като създаде нещо като „мини Шенген“ в региона. Това заяви Марин Лесенски, програмен директор Програма „Европейски политики и гражданско участие“ в институт "Отворено общество", в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гостът обясни, че представеният през миналата седмица икономически и инвестиционен план за Западните Балкани, който има за цел да стимулира дългосрочното икономическо възстановяване на региона, да подкрепи екологичен и цифров преход и да насърчи регионалната интеграция и сближаването с ЕС е меката сила на съюза. Според Лесенски така ЕС е показал, че продължава да мисли за Западните Балкани.

Гостът коментира и последните доклади на Европейската комисия относно развитието на страните в региона, като заяви, че те са критични, тъй като набелязват много проблеми като върховенството на правото и борбата с корупцията, които все още остават нерешени. Лесенски обясни също, че в Западните Балкани продължават да се забелязват множество двустранни проблеми, които затрудняват интеграцията.

„При Западните Балкани има крачка напред и две назад“.

Според Лесенски основната цел на ЕС е да се запази стабилността в региона на Западните Балкани, като се създаде нещо като „мини Шенген“. Гостът обясни, че според някой изчисления чакането на камионите по границите коства около 1% от БВП на страните от региона.

„Това е голям български интерес, но не трябва да загубваме това, което досега сме постигнали с дипломатически усилия“.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.