В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Не се чака голям растеж в Турция, страната е зависима от външни фактори

Халил Гюрханлъ, изследовател в Хелзинкския университет, В развитие, 06.02.2020

15:31 | 6 февруари 2020
Халил Гюрханлъ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Халил Гюрханлъ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турция няма да може да стане регионален брокер на сила. Тя има второстепенна роля, в страната се наблюдават негативни ефекти заради напреженията в Либия и Сирия. Страната иска да се види в тази роля, но има фактори, който не й позволяват. Турция не може да диктува условията, няма капацитета. Това каза Халил Гюрханлъ, изследовател в Хелзинкския университет, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

По думите му турската икономика зависи много от чуждестранните кредити, от ноември 2019 г. насам задълженията са 25 млрд. долара. Изследователят коментира темата, че инфлацията в страната е близо до нов връх. 

"Турската централна банка полага невероятни усилия, но се виждат и негативни сигнали от свободния пазар в Турция", посочи той. 

По думите му моделът на растеж на Турция зависи изключително много от кредити, податлив е на промени в цените на енергийните източници.

"Не бих очаквал голям растеж, защото турският модел е изключително зависим от външни фактори", заяви експертът. 

"Има нарастващ натиск да се намалят лихвите. Централната банка би трябвало да даде по-високи лихви, за да привлече повече чуждестранни инвестиции в Турция, но това се сблъсква с вътрешнопартийните интереси". 

Той смята, че за да бъде под контрол инфлацията, трябва да има много подкрепа от централната банка и хазната. 

"Инфлацията в Турция не е извън контрол. Очакваме през първите 6 месеца да имаме същите нива на инфлация, но контролът върху нея ще се засили повече през втората половина на годината. Турция очаква 8.2% инфлация, но това е нереалистично, по-реалистично е да е около 9%. Изглежда че турският икономически модел няма избор, освен да продължи в същата посока да не намалява инфлацията в близко бъдеще", каза Гюрханлъ. 

Той коментира и намаляващата подкрепа за президента на съседката ни и за управляващата партия. "Последните допивания показаха, че подкрепата за него е 41%, а за партията му - 33%. Чуват се и много опозиционни гласове сред неговата партия. Това говори за един вътрешен опортюнизъм, който може да доведе до риск за правителството и да се стигне до избори, за които кабинетът не е готов", посочи анализаторът.