В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Владимиров: Очаква се много стремителен срив на цената на газа

В развитие, 18.03.2016

19:54 | 18 март 2016
Автор: Кирил Петков
Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията с петрола се мени всеки ден за разлика от миналата година, когато имахме предсказуем тренд надолу. Това каза Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с Димитър Вучев.

"Не е ясно дали намалението на инвестициите няма да изкара голяма част от производството и имаме усещане, че всеки момент ниските цени ще изкарат от пазара някои от играчите, но ако това случи цената ще се покачи.

Но пазарът е пренаситен и всяко покачване на цената да върне производството и ще обърне пак цената".

Пазарът до голяма степен зависи от Иран, който планира драстично увеличение на добива. "Иран има капацитет, но тези процеси не са автоматични, изискват вкарване на нови сонди, инвестиции и връщане на капитал от чужбина, който напусна страната през 2012 година".  

По думите на анализатора очакванията, че банките ще са сдържани във финансирането на компаниите, ангажирани в петролодобивната индустрия са неоснователни, защото "ефективността на производството нараства буквално всеки месец и банките са по-оптимистични".

"Иран няма да намали производството си, а ще се състезава за пазарен дял в Азия", защото има твърде много пасиви да наваксва и "не може да си позволи лукса да угоди на искането на Русия и Саудитска Арабия", въпреки че Русия се опитва с политически средства да въздейства на Иран, каза гостът. 

Владимиров засегна и проблемите, с които се сблъскват европейските банки и застрахователи в отношенията си с Иран, както и интересите на Саудитска Арабия, Венецуела и Ирак. 

По въпроса за цените и доставките на газ Владимиров каза, че и при този енергиен източник има свръхпредлагане, което ще се задълбочава. "Очаква се много по-стремителен срив на цената на газа и това прави всякакви грандомански проекти много сложни".

"България се намира в същото положение, като преди 10 години. Залагаме на статуквото, на един доставчик, вместо да търсим алтернативи. Не мислим едно десетилетие напред. Тази липса на дългосрочна политика е най-големия проблем".

Чуйте цялото интервю във видеото.