В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Експерт: Осите на влияние в Западните Балкани вредят на българския национален интерес

Доц. д-р Момчил Дойчев, съпредседател на Атлантическия съвет на България, В развитие, 18.11.2019

20:22 | 18 ноември 2019
Доц. д-р Момчил Дойчев, съпредседател на Атлантическия съвет на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. д-р Момчил Дойчев, съпредседател на Атлантическия съвет на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Усложняването на ситуацията след френското вето за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз налага един обстоен анализ от страна на експерти, които трябва да подпомогнат българската външна политика да изработи адекватни позиции и да бъде проактивна, а не пасивно да изчаква събитията. Това каза доц. д-р Момчил Дойчев, съпредседател на Атлантическия съвет на България, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„България трябва да има много проактивна външна политика, която загърбва зависимостта от Русия. Страната трябва да създава преки връзки с Румъния и Гърция, както и със Северна Македония и Албания“.

По думите на Дойчев в Западните Балкани се заформят оси на влияние, които са абсолютно във вреда на българския национален интерес. Сред тях той посочи активното нахлуване на Русия и Китай в геополитическото пространство на региона, което се осъществява по пътя на разширяване на тяхното сътрудничество. „Гърция и Румъния също имат много проактивни позиции“, добави той.

„Гръцкият капитал нахлува усилено в Северна Македония“.

Според Дойчев амбициите на Франция за лидерство във външната политика на ЕС създават опасност за бъдещето на блока. „Brexit и това дали изобщо ще се случи той също е от основно значение, тъй като досега Лондон беше балансьорът между Париж и Берлин“, добави експертът.

„Излизането на Великобритания от ЕС създава предпоставки за ерозиране на френско-германската връзка“.

„В тази сложна ситуация България трябва да изиграе картите си докрай“, изтъкна Дойчев. Той добави, че страната трябва да поиска военно-техническа помощ, експертна и прочие във връзка с хибридната война, която се води против нея.