В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Какви са предимствата на първия в България Фонд за инвестиции в изкуство?

Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital, В развитие, 07.11.2019

15:47 | 7 ноември 2019
Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целта на Фонда за инвестиции в изкуство е да даде достъп на масовия инвеститор, който е непрофесионален и не разбира от изкуство, да печели от този инвестиционен клас. В момента това не е много лесно. Това каза Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital, в предаването "В развитие" с водещ Таня Кръстева.

„Когато се инвестира в акция на професионален фонд за изкуство, се избягват много от рисковете. Получава се диверсифицирана експозиция към много автори и произведения. По този начин се реализира доходност от растежа на инвестиционния клас".

По думите му няма конкретна насоченост в изкуство, географски регион или времеви период, както имат музеите или фондациите. "Неговата цел е да прави печалби от покупки и продажби", допълни гостът.

"Първоначално ще се фокусираме върху по-модерното изкуство, тъй като единичната експозиция, която фондът може да вземе, за да има диверсифициран портфейл, не може да е повече от 10% от общите му активи. В момента фондът има 1.5 млн. лева набран капитал. Това означава, че максималната покупка може да бъде до 150 хил. лева".

Янков обясни, че фондът е търговско дружество с два класа акции, като е отворен.

"Фондът лесно може да емитира нови акции с решение на Съвета на директорите. Акциите, които се продават, са с право на обратно изкупуване. Акционерите, които купуват акции във фонда, могат да ги върнат обратно".

Вижте видео с целия разгвор.