В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Разделяй и владей и отсрочка без цел - лош сигнал за Брекзит

Джон Мънъри, член на УС на Британско-българската бизнес асоциация (БББА), В развитие, 09.09.2019

15:21 | 9 септември 2019
Джон Мънъри, член на УС на Британско-българската бизнес асоциация (БББА). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Джон Мънъри, член на УС на Британско-българската бизнес асоциация (БББА). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Брюксел се бори срещу политика на "Разделяй и владей". Великобритания трябва да даде ясни аргументи за евентуална отсрочка на процеса по Брекзит. Следва да има нужда от положителна нагласа от страна на Европейския съюз (ЕС). Премиерът Борис Джонсън трудно ще посочи причини в молбата си за нова отсрочка. Освен това в пресата се появиха спекулации, според които той може да изпрати второ лично писмо, с което да каже, че не е искал това, което е написал в първото. "Разделяй и владей" и отсрочка без цел ще означава Брекзит да се случи по начин, по който никой не иска. Но, от друга страна, сделка може да бъде сключена и преди 18 октомври, заяви Джон Мънъри, член на УС на Британско-българската бизнес асоциация (БББА), в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Не мисля, че някой печели от  безпътицата в рамките на политическия елит на Великобритания.  Хората губят представа за реалните събития около Брекзит. Реалните проблеми са, че някои политически формации във Великобритания гледат на този процес като на възможност да увеличат властта си".

Британското правителство ясно заяви своята позиция, че иска да излезе от ЕС със сделка, но действията на опозиционните партии в последната седмица превърнаха това в един от законите на Великобритания, спомена Джон Мънъри, допълвайки, че сега този закон трябва да мине през последната стъпка - подписването от Кралицата днес. Все още има въпроси относно това дали този процес е бил законен, посочи той.

"Борис Джонсън е продължил да твърди, че целта е да се излезе от ЕС с добра сделка и за двете страни. На 31 октомври, при наличието на възможно споразумение, няма да бъде окончателен. След това ще навлезем в преходна фаза, през която ще бъдат обсъждани всякакви детайли. Основният въпрос е  ирландският предпазен механизъм".

Гостът коментира и личността на Джереми Корбин, който през цялата си кариера се смята за евроскептик. "Преди няколко месеца той реши, че ще подкрепи лагера на оставащите в ЕС. 52% от партията му гласуваха за излизане. Той е убеден, че може да блокира предстоящи избори до момента, в който смята, че ще ги спечели", отбеляза противоречията в политическите заявки на Корбин Джон Мънъри.

Джонсън поддържаше линията за твърд Брекзит като заплаха, твърди Мънъри. "Само той знае до каква степен е бил готов да реализира с тази закана. Но той вече не разполага с тази карта. От друга страна, тази игра се играе от двама. Въпреки че Великобритания може да иска да не напусне без сделка, на 31 октомври ЕС може да реши да не удължи срока за излизане и да принуди Великобритания да излезе без сделка. Френският външен министър сподели, че не вижда достатъчно усилия от страна на Великобритания, които да заслужат нова отсрочка. Не бих се изненадал поддръжниците на твърд Брекзит да не подкрепят тази отсрочка", обясни още той.

По думите на Джон Мънъри за да има нова отсрочка, трябва да има нова цел. А избори преди 31 октомври могат да се случат при достатъчна политическа воля, счита още той.