В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Заплатите в България ще продължават да се увеличават

Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital, В развитие, 15.08.2019

19:57 | 15 август 2019
Обновен: 19:59 | 15 август 2019
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сегашното състояние на пазара на труда в България е изключително динамично. Страната не се е намирала в подобно състояние през последните 30 години. Това каза Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Пазарът е изключително труден и предизвикателен за работодателите. Пред пазара предстоят тепърва много промени, коментира тя.

"Безработицата в страната е 5%, сочат данните. Според мен реалната безработица е много по-ниска. Това ще продължава да оказва натиск за нарастването на заплатите, включително и предвиденото увеличение на минималната работна заплата до 610 лева от началото на 2020 г.".

България е изключително обвързана с европейската икономика. Натискът върху Европейския съюз от външни пазари се отразява вече доста директно и върху нас, заяви Шишкова. 

"През последните години доста от компаниите, които навлязоха в производствения сектор в страната, разширяват броя на служителите си и увеличават възнагражденията".

Единият от негативите е затруднението на работодателите да намират квалифицирана работна ръка, каквато им е необходима, отбеляза Шишкова.

"Повишаването на възнагражденията и потреблението показва, че консуматорското доверие се увеличава. Това ще дава стимул за вътрешния пазар".

В момента България е прекрасно място за изнасяне на процеси, които са с много висока добавена стойност, подчерта гостът.