В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Избирателната система у нас се нуждае от цялостна демократизация

Светлин Тачев, политолог, Галъп интернешънъл, В развитие, 22.02.2019

19:45 | 22 февруари 2019
Светлин Тачев, политолог, Галъп интернешънъл. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Светлин Тачев, политолог, Галъп интернешънъл. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Връщането на преференциите за предпочитан кандидат в дадена партийна листа у нас е недостатъчно. Избирателната система трябва да бъде още по-демократична и с по-ниски прагове, за да може хората да участват активно. Трябва да има и един процес, чрез които гражданите да се научат да използват тези инструменти. Това каза Светлин Тачев, политолог, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Тачев направи коментара си по повод на промените в Изборния кодекс, за които настоява ПП ГЕРБ.

„Преференциите не са угодни на нито една партия, защото това означава да се разместят кандидатите ѝ и в управлението да участват хора, които не са предвидени. Това обърква стратегията ѝ“.

Гостът посочи, че кризата на демокрацията е валидна за цяла Европа, а появата на все повече антисистемни партии е най-ясното ѝ отражение.

„Гражданите искат да участват в демократичните процеси. Управляващите обаче не споделят това им желание. Оттам се поражда и самата криза - има голямо разделение между управляващи и управлявани“.

България също е част от тези процеси, добави той.

„Избирателната активност у нас намалява, увеличава се общественото недоверие към партиите, има отлив на партийни членове... Голяма част от хората гласуват за „по-малкото зло“. Те всъщност не дават гласа си за това, което търсят, защото не го намират“.

Вижте повече във видео материала.