В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

София по пътя на Лондон и Париж: Жилищата у нас стават все по-недостъпни

Георги Шопов, председател на УС на НАСП, В развитие, 22.02.2019

13:35 | 22 февруари 2019
Георги Шопов, председател на УС на НАСП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Шопов, председател на УС на НАСП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От създаването си до момента Законът за устройство на територията е променян 86 пъти. Това означава, че той не работи добре. Има необходимост от въвеждането на много по-прости норми, по които да се извършва жилищното строителство. Това каза Георги Шопов, председател на УС на НАСП, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Шопов отбеляза, че проблемът у нас не е кадрови.

Това е един цялостен процес и проблеми има по цялата верига. Системата е сложна и объркана, работи се трудно“.

На сложната система се дължат и увеличените цени на жилищата, допълни гостът.

Целта на жилищното строителство в една пазарна икономика е да създава качествен и достъпен за населението продукт. Към това трябва да са насочени усилията не на частните изпълнители, а на администрацията и гражданите. В стремежа си да защити гражданите обаче администрацията завишава изискванията към строителите. Така предлагането намалява, а цените растат“.

Шопов коментира, че София всъщност се движи по пътя на други европейски столици като Париж и Лондон, в които цените на жилищата са завишени, изкупуват се от спекулативния и банков капитал и гражданите се оказват принудени да плащат наеми цял живот.

Всеки гражданин в София със средна работна заплата работи цял месец, за да купи 0,6 кв. м жилищна площ, сочи коефициентът за достъпност на жилищата. В градове като Париж и Лондон отново със средна заплата и работа за същия период може да се закупи 0,1 кв. м... Обществото трябва да се замисли в тази насока. Хубаво би било да взимаме само положителното от Западна Европа, а не всичко“.

Вижте повече във видео материала.