В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

София се нуждае от 16000 апартамента годишно

Георги Шопов, председател на НАСП; Поля Христова от агенцията за недвижими имоти Тенкомс; Маню Моравенов, преподавател във ВУЗФ, В развитие, 15.02.2019

19:06 | 15 февруари 2019
Обновен: 19:06 | 15 февруари 2019
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По неофициални данни в последните десет години населението на София е нараснало с 320 хил. души. Ако приемем, че това са млади семейства, които имат нужда от дом и все още нямат деца, разделяме ги на две и се оказва, че реалната потребност от нови жилища в момента е 16 хил. на година. Това каза Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), по време на бизнес закуска, посветена на финансирането и застраховането на имоти и организирана от сайта Imoti.net, част от която беше излъчена в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според Шопов увеличаване на предлагането на пазара на жилищни имоти ще доведе до по-високо качество и нормализиране на цените, част от които вече са в графа "недостъпни".

„Заради усложнените административни процедури издаването на едно строително разрешително се бави повече от три години, търсенето става по-голямо от предлагането, а цените растат. Отиваме към модела в Лондон и Париж, където населението няма шанс да се сдобие със собствено жилище, тъй като те се изкупуват спекулативно и се предлагат под наем на гражданите“.

Издадените разрешения за строеж на жилища в София през 2018 г. надвишават с 80% пика от предкризисните години, докато повечето големи градове в страната остават с около или повече от 50% под него, а в цялата страна изоставането е с 44,65%, отбеляза Поля Христова от агенцията за недвижими имоти Тенкомс.

"В София пикът на издадените разрешителни за строеж в предкризисната 2006 г. е достигнат още през 2017 г. Само миналата година е разрешено строителството на близо 15 хил. апартамента спрямо близо 8000 предишната година".

Маню Моравенов, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), коментира и ръста на отпуснатите кредити в страната през 2017 и 2018 г., като посочи, че основната причина за него са и множеството разрешителни за строеж.

Моравенов говори и за необходимостта от застраховане на жилищата у нас.

Едва 14,5% от жилищата в България са застраховани, като този процент до голяма степен се дължи на задължителната застраховка, която банките налагат при отпускане на ипотечни кредити“.

Вижте повече във видео материала. 

Бизнес закуската в София е част от проекта "Годишните награди на imoti.net", който се осъществява с подкрепата на "Пощенска Банка" и Realtor Assitant Pro.