В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Проектозаконът за маслодайната роза е рестриктивен за бранша

Николай Вълканов, управител на фондация InteliAgro, В развитие, 31.10.2018

14:53 | 31 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Проектозаконът за маслодайната роза е рестриктивен за бранша, той санкционира и натоварва бюрократично и най-дребните производители, които са най-ефективните в сектора". По-доброто решение би била пазарната саморегулация на производството и оттам на реализацията на продукцията. Това каза Николай Вълканов, управител на фондация  InteliAgro, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Основните причини за наличието на проектозакона за маслодайната роза трябва да се търсят в две посоки. Едната е чисто пазарна - след относително слаба реколта през 2015 година имаше чисто конюнктурни причини цената на розовото масло да се се увеличи рязко и бързо. Това от една страна стимулира създаването на нови насаждения, а от друга държавната политика на фаворизиране на сектора допринесе до донадуването на този балон. Средствата, отделяни по Програмата за развитие на селските райони за създаване на нови насаждения, за създаване на нови регистрационни мощности допълнително ускориха този импулс все повече хора да влизат в бранша и да увеличават насажденията си. В резултат на това в 2018 г. ние сме свидетели вече на едни значително по-големи площи и по-голяма продукция от розов цвят, която трудно може да бъде преработена навреме и съответно трудно може да бъде реализирана, тъй като пазарът на розово масло е сравнително стабилен и няма големи колебания в търсенето".

 Държавното решение за обезщетяване на розопроизводителите Вълканов определи като антипазарна практика, издаваща управленска немощ.

"Няма как да се влага публичен ресурс за създаване на свръхпроизводство, защото за тая цел бяха използвани 8 млн. лева от програмата, след което, създвайки това свръхпроизводство да компенсираме хората за ниските цени". 

Това решение Вълканов коментира като лош сигнал към производителите, че държавата винаги ще ги спасява, без възможност за отрезвяване на сектора. А то е рязкото намаляване на изкупните цени със свръхпроизводството.  

"Създаването на проектозакона се мотивира с ненамесата на държавата в сектора, което било довело до сегашната ситуация, а всъщност създалата се ситуация е от намесата на държавата. По подобен начин тя се е намесвала вече в други сектори на селското стопанство и намесата й води до убиването на производството, като отглеждането на тютюн".

Неколай Вълканов е един от участниците в Клуб Investor.bg – Агробизнес., на 9 ноември в Интер Експо Център.

Гледайте целия коментар във видео материала.