В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Югоизточна Европа е в пъти по-ниско енергийно ефективна от Запада – причините

Ирена Младенова, директор на Резалта България, В развитие, 23.03.2018

14:12 | 23 март 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Страните от Югоизточна Европа, в това число и България, са в пъти по-ниско енергийно ефективни – потребяват 5 пъти повече енергия спрямо БВП от най-развитите държави от ЕС и 2,5 пъти повече от средното за Съюза. Причините за това са комплексни.

Това каза пред Вероника Денизова във „В развитие“ директорът на „Резалта България“ Ирена Младенова.

Причините

„Тук е важна макроикономическата перспектива. В страните от региона е много по-малка тежестта на сектора на услугите в цялостната икономическа картина. От друга страна е важна структурата на производството – както знаем то може да е повече или по-малко енергоемко. Важен е и темпът, с който се образува капиталът, инвестициите, които се правят в тези държави“, обясни гостът в студиото.

Важен фактор е остарялата инфраструктура, старият сграден фонд, дългият времеви период, в който се изплащат проекти за енергийна ефективност. Поставя се и акцент върху по-належащи инвестиции като например такива в производство. Много бизнеси също така искат просто формално да покрият екоизискванията, а не мислят дългосрочно.

Все повече обаче бизнесът у нас започва да осъзнава ползите от дълготрайните инвестиции в енергийна ефективност.

„При много от клиентите, с които работим, има осъзнаване на ползите, които дават подобен тип проекти. От една страна, винаги когато говорим за енергийна ефективност, казваме, че намаляваме енергийните разходи. Това е така, но не трябва да ги гледаме като абсолютна стойност."

Ползите от инвестициите в енергийна ефективност

„Ако говорим за един бизнес, който разширява дейността си, произвежда нови продукти, то тези мерки няма да доведат до абсолютни ползи от намаляване на потреблението на енергия. Те ще доведат до подобряване на производителността, на конкурентоспособността", подчерта Младенова.

Има и чисто имиджови ползи – компанията придобива облик на отговорна за околната среда, което също спомага за успеха.

Какви мерки могат да се предприемат с цел подобряване на енергийната ефективност?