В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

САЩ подкрепят избора на нов председател на македонския парламент

Димитър Гърдев, международен анализатор и бивш дипломат, В развитие, 01.05.2017

19:19 | 1 май 2017
Автор: Investor.bg
Димитър Гърдев, международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Гърдев, международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С посещението на помощник-държавния секретар на САЩ Хойт Брайън в Македония беше търсена и беше получена подкрепа от страна на САЩ относно избора на Талат Джафери за председател на парламента в Македония. Това коментира международният анализатор и бивш дипломат Димитър Гърдев в ефира на "В развитие" с Николай Кръстев. 

Гърдев коментира и последните събития в Турция и Близкия изток. По думите му новата вълна от арести в съседна Турция от последните няколко дни представлява продължаване на стратегията, възприета от президента Ердоган след неуспешния опит за преврат. Характерното обаче при новите арести, е че те са насочени към т.нар. имами - структури в органите за сигурност, които преди това са развивани от Фетхуллах Гюлен, коментира бившият дипломат. 

В последните дни САЩ създаде буферна зона от американски сили и раздели границата като не допусна турската армия да навлезе на територията на Северна Сирия и Северен Ирак, коментира още той. "По този начин САЩ осъществиха един маньовър, който раздели тези двете сили и не даде възможност впоследствие да се развие сухопътна офанзива от турската армия", отбеляза международният анализатор. 

Вижте повече във видеото: