В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Данъчните обещания преди изборите

Петър Ганев, старши икономист в ИПИ, В развитие, 06.03.2017

19:08 | 6 март 2017
Автор: Севделина Илиева
Петър Ганев, старши икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Ганев, старши икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има около 300-500 млн. лв. фискално пространство за намаляване на данъците и то трябва да се използва от политиците. От 2008 насам не сме намалили нито един данък. Това обяви старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев в предаването "В развитие" с водещ Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му намаляването може да бъде в две посоки - намаляване на осигуровките или на ДДС, но за всички, тъй като е много важно да не се прави жест към определена група.

Ганев обобщи предизборните заявки на партиите относно данъците и разходите. 

"Разделителната линия на политическия спектър е по отношение на плоския данък. От едната страна са БСП и Патриотите, които искат да го премахнат. От другата са тези, които го запазват - ГЕРБ и десните партии, които са доста раздробени, както и либералното ДПС", обяви той. 

През тази година се навършват 10 години от въвеждането на плоския данък в България. Каква е предисторията и какви са ефектите върху пазара на труда, икономическия растеж и изсветляването на икономиката?

"След 2008 приходите се покачват изпреварващо спрямо икономическия растеж и системата става по-ефективна", подчерта икономистът. 

Вижте целия разговор във видеото: