В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Добрин Иванов: Стратегически приоритет за бизнеса е членството в еврозоната

Добрин Иванов, част от Асоциация на индустриалния капитал в България, въе “В развитие”, 10.07.2024 г.

16:30 | 10 юли 2024
Обновен: 10:34 | 11 юли 2024
Автор: Антония Косева

Ходенето до изборните урни в България се превърна в ежедневие в последните години. Тази “традиция” влияе на гражданската активност като политическото положение в страната остава нестабилно. Сега стоим пред влизане в еврозоната, което се отдалечава заради неяснотата в законите и разпоредбите. Бизнесът у нас не е подготвен за вземане на толкова кардинални мерки. Това коментира Добрин Иванов, част от Асоциация на индустриалния капитал в България, в предаването “В развитие”, с водеща Цветисиана Костова.

“Връзката между политиката и икономиката е пряка и една политическа нестабилност винаги се отразява на икономическото развитие на страната.”

Перманентната политическа нестабилност се отразява на бизнес средата и условията за правене на бизнес у нас. Това се разбира най-лесно чрез инвестиционните предприятия в страната и техните инвестиции. 

“България не стои достатъчно атрактивно в инвестиционната среда.”

Страната ни не е достатъчно конкурентноспособна и не може да предложи по-добри условия, квалифицирани човешки ресурси, както и привилегии и преимущества спрямо получаването и търсенето на инвестиции. Отчасти това се дължи на членството ни в ЕС, коментира Иванов. 

България не е конкурентна не само сравнение с наши съседи, които не са в ЕС, но и тези, които са - Румъния и Гърция. България изостава в създаването на правилни условия, които да са подпомагащи бизнес средата.

Нивото на корупция и административните тежести също създават проблемна атмосфера, убиваща бизнеса и неговото развите, Експерти коментират, че държавата трябва да изиграе главна роля в промяната не тези условия.

“Средата в България е пререгулирана. Тя е регулирана в по-голяма степен от другите държави в Европейския съюз.”

Изоставаме не само заради тежките регулации, но и заради липсата на реформи, които са ключови за развитието на страната. Образование и здравеопазване са едни от най-важните сфери, в които трябва да се направят реформи, за да върви страната напред. 

“България се отказва да инвестира тези 5,8 млрд. евро, които са значителен ресурс за мащабите на страната. Тези средства трябва да подобрят бизнес средата, както и инфраструктурата.”

Средствата, които ЕС се готви да не предостави са обвързани с много реформи, без които икономиката на държавата страда. Влизането в еврозоната трябва да е приоритет на страната и всички замесени трябва да вземат всички възможни мерки това да се случи по-бързо.

Прогнозите за влизане в еврозоната от 1 януари 2025 г. стават все по-утопични, но колкото по-бързо оправим критерия по ценова стабилност, толкова по-бързо ще можем да се присъединим към паричния съюз на Европа, от което със сигурност ще има много позитиви за страната ни.

“Ако питате дали бизнесът в България е готов за влизане в еврозоната, не е готов.”

За преминаване към друга валута трябва да има стабилна законодателна уредба, която да регламентира всички промени. Такава засега липсва у нас, което притеснява бизнес средата и участниците в нея.

Ще успее ли България да  се справи с условията покрай влизането в еврозоната? Ще успее ли политическата среда в България да се нормализира и до кога ще продължава нестабилността от последните няколко години?

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.