В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българите все повече осъзнават нуждата от имуществена застраховка

Десислава Николова, старши финансов анализатор в портала MoitePari.bg, във "В развитие" 29.05.2024 г.

15:30 | 29 май 2024
Автор: Георги Месробович

Очаква се да видим ръст при имущественото застраховане, тъй като хората споделят, че осъзнават нуждата от сключване на застраховки и искат да се предпазят от различни бедствия и рискове. Изказването на Българската народна банка (БНБ), че се вижда изразен кредитен растеж у нас, като не сме в рисковата зона, но вижда потенциален риск в бъдеще, показва доброто ниво на задлъжнялостта у нас, като тя е на нива по-ниски от средните за ЕС. След годините на висока инфлация хората се чувстват по-уверени и по-стабилни в сегашната ситуация за изтегляне на кредит, това коментира Десислава Николова, старши финансов анализатор в портала MoitePari.bg, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова. 

Проучването „Застраховки "Домашно имущество": нагласи и употреба 2024 г.“ се проведе за втора поредна година в онлайн среда на платформата MoitePari.bg, съвместно с Асоциацията на българските застрахователи. Дава интересен поглед за потребителските нагласи и информираност относно застрахователните продукти, като градското население в активна възраст е основният профил на участвалите в проучването.

Проучването се опитва да установи промяната в намеренията на потребителите в застрахователния сектор, на какви цени се сключват полиците, изпитват ли хората необходимост за застраховане и дали имат доверие на компаниите в сектора, каза Николова. Проучването показва, че липсата на доверие към компаниите е мит, като респондентите отбелязват, че почти винаги се изплащат обезпеченията.

Наблюдава се и положителен тренд с нарастването на сумите, за които се сключват имуществени застрахователни договори. Това показва, че потребителите започват да се информират, че най-евтиният продукт не винаги е най-добър за тях, тъй като може да не покрива рисковете, от които те имат нужда. Според Николова цената не трябва да е водеща при избора на застрахователен продукт.

Тя очаква да видим ръст при имущественото застраховане, тъй като хората споделят, че осъзнават нуждата от сключване на застраховки и искат да се предпазят от различни бедствия и рискове.

Поставя се въпросът дали хората виждат за нужно да имат подобни застраховки или биват задължени при изтегляне на ипотечен кредит. Николова обясни, че правейки съпоставка със застраховка живот, която в повечето случаи се закупува, заради изискване от банката, то при имуществените случаят не е такъв. Като хората осъзнават нуждата.

БНБ разкри, че се вижда изразен кредитен растеж у нас, като не сме в рисковата зона, но вижда потенциален риск в бъдеще. Гостът смята, че това показва доброто ниво на задлъжнялостта у нас, като тя е на нива по-ниски от средните за ЕС. Изказването на БНБ не притеснява банките, нито кредитополучателите. Гостът допълни, че след годините на висока инфлация хората се чувстват по-уверени и по-стабилни в сегашната ситуация.

„Много голяма част от хората гледат новини, четат медии и изявления на икономисти, за да вземат информирано решение. Това е най-голямата грешка, която всеки може да направи. Никой няма да ви каже дали в момента е удобно да купите имот, дали в момента е удобно да изтеглите кредит. Това, което трябва да направите е да осъзнаете, че това е ваша лична отговорност. Бих акцентирала върху поемането на лична отговорност и бих споделила един съвет – размерът на задълженията да не надвишава 30-40% от нетния ви доход.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.