В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Върховният лидер на Иран предпочита Байдън пред Тръмп

Владимир Чуков, арабист, „В развитие“, 27.05.2024

18:40 | 27 май 2024
Обновен: 20:15 | 27 май 2024
Автор: Павел Велев

Иран изнася 1,3 млн. барела дневно, от което е спечелил $35 млрд. за последните 3 години без американската администрация да реагира на това. Ако САЩ ограничат иранския нефт в световната борса, това означава, че основните потребители на ирански нефт – Китай и Индия ще трябва да търсят нефт от други места и това ще повиши цените, съответно – инфлацията, което ще се отрази върху настроенията на американския потребител, заяви Владимир Чуков, арабист, в предаването „В развитие“, с водеща Роселина Петкова.

„САЩ не наложиха санкции срещу китайските фирми, които внасят ирански нефт. Парите, които пристигат в касата на Иран се използват най-вече за военни цели (…) Фаворитът на Али Хаменеи за стопанин на Белия дом е настоящият президент Джо Байдън. Демократите са много по-меки към аятоласите в Техеран“.

Относно бъдещето на руско-иранските отношения експертът коментира, че след като загина Раиси, поредната доставка на „Шахиди“, иранските дронове, бе отменена. Има противоречия по повод доставките.

„Русия беше поела ангажименти - срещу тези дронове да им достави самолетите Су-35, които са, може би, най-добрите руски самолети. Иранците казват, че до този момент нищо не са получили, докато руснаците казват „не е вярно, ние ги изпратихме“. "Шахидите" се наричат „летящи мотоциклети“, те са изключително евтини и силно неефективни. Те са като пушилка. Руснаците ги пускат, за да отвлекат вниманието на противовъздушната система на Украйна, и след това изстрелват самите балистични ракети. Това е огромна помощ за руснаците (…) Без иранската подкрепа руснаците не биха имали такива успехи на бойното поле“.

На въпроса кой ще бъде следващият президент на Иран, Чуков отговори, че има около 34 души, които са потенциални кандидати. В Иран няма официални политически партии, но има вътрешно групиране. Най-сериозната групировка са т. нар. консерватори. От 290 депутата около 200 са консерваторите, като те самите са разслоени на традиционни, неоконсерватори и т. нар. съпротива. Това е борба за власт.

Експертът подчерта намаляващата подкрепа от страна на населението към режима в страната. Ебраим Раиси бе избран с 41% участие на хората – най-ниското от 1979 г. насам. На парламентарните избори в Техеран на втория тур гласуването бе 7%.

„Това е популярността на режима в столицата, където се предполага, че са най-образованите, най-интелигентните и най-богатите“.

Има много силни лобита около влиятелни личности като Али Лариджани, бившия говорител на парламента, Саид Джалили, представителят на Върховния водач на Иран във Върховния съвет по национална безопасност, Мохамед Багер Галибаф, председателя на парламента, и Мохамед Мохбер, вицепрезидента на Иран.

„Върховният ръководител каза, че в лицето на Мохбер ние ще имаме приемственост на политиката на Раиси. Очевидно подобна позиция се тълкува като „ето – това е моят фаворит“.

На въпроса ще се промени ли нещо във вътрешната политика за иранското обществото в контекста на недоволството и протестите експертът отговори, че в една теократична държава не може да има никакви промени.

„Това е все едно да премахнете държавата, която беше институционализирана през 1979 г. Там няма да има промени. Нюанси може да има в икономическата политика“.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.