В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Нови баланси и противоборства на големите световни сили в Африка

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, във "В развитие", 22.05.2024

16:10 | 22 май 2024
Автор: Галина Маринова

Много е трудно да знаем какви са силите, които Русия, Китай, САЩ и другите страни разполагат в Африка, защото това не се декларира официално и не следват международните споразумения и това е основен фактор за нестабилността в Африка - слаба икономика, никаква прозрачност в големи райони, двустранна обвързаност с различни страни с конкурентни (и много често непреодолимо конкурентни интереси) и свързано с това засилващо се или намаляващо военно присъствие, което също има роля. Това каза Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Акцент в разговора бяха променящите се позиции на САЩ, Русия и други водещи икономики в Африка. Поводът е новата информация изнесена по проекта Critical Threats Project на American Enterprise Institute, който оценява критичните заплахи за сигурността идващи от растящото военно присъствие и влияние на русия в африканските държави. 

"Този доклад е част от подготовката, която се осъществява и от много други институти по света с оглед на голямата, централна тема в предстоящата генерална асамблея на ООН, която е "Мирът и войната". 

Интересен е въпросът дали оттеглянето на американските военни от Нигер ще бъде запълнено веднага с руски военни и няма как да знаем на този етап дали това ще се случи и можем само да спекулираме, коментира гостенката. "Знаем, че на терен в столицата на Нигер са пристигнали руски части. Не виждаме отслабено участие в Африка заради офанзивната операция в Украйна и можем само да спекулираме, че Русия има интерес. САЩ губят страшно много от това, че напускат и ще проследяваме да видим на къде ще се развиват интересите на двете големи страни". 

"Основното е, че те изтегляйки се от Нигер, те най-вероятно ще се опитат да установят база или в Гана, или в Кот д'Ивоар, или в Бенин, а едновременно и паралелно ще установят бази навсякъде. Престои да видим. А за Русия - да, вероятно ще имат стратегическа база, вероятно ще им отнеме много дълго време да се разширят, но важното е, че САЩ губят покритие с дронове над много важни територии, които са Алжир, Либия, но също и частите на Судан в които вървят други операции, при  които има противопоставяне на Русия, САЩ и другите военни сили".

 Много голямо е разместването, въпреки че всички анализи са много скромни в критиката си и очакваме да видим на къде ще се развият политическите процеси от тук нататък, защото военните вече са декларирани, подчерта Дечева. "А там виждам нова намеса на Франция и ново появяване в тази карта, след като имаше период на бързо отдръпване". 

"Отсъствието на Великобритания е осезаемо, докато всички останали са във фаза на разширяване на сферите си на влияние. Интересно е и разширяващото се влияние на Индия". 

Важното в обсъждането на всички тези съставки на сигурността или несигурностите води до един обобщен поглед към това кои са основните играчи, тъй като никога в Африка не е ставало въпрос за участие от чисто хуманитарни подбуди и с чисто хуманитарни цели, а целият свят участва в Африка и в обществено-икономическите процеси там заради това, че те са ресурс и много малко институти се интересуват и работят в посока за създаване на стабилност. 

В опазването на сигурността от военната гледна точка се наливат трилиони, а в същото време инвестициите в развитието на човешкия потенциал са много скромни, а също и за развитие на икономиката и социалните грижи. Това ще е огромен проблем на Африка и за в бъдеще, подчерта Дечева. "Ние имаме една структурна несправедливост в Африка. Тя произлиза от политическото устройство, от икономическото устройство и от ролята, която богатите са отредили и не желаят да отстъпят от интересите си в Африка". 

Появата на големи инвестиции, създаването на работни места и във вътрешността на континента е начина, по който може да се създават не само работни места, а и интерес в развитието на самите страни в Африка, а не те да бъдат гледани само като ресурс, изтъкна Румяна Дечева. Тя добави, че в периода на Студената война, "когато за последен път виждаме тежко разделение в Африка, Съветския съюз (Русия плюс останалите 14 републики) имат икономика, която е общо около 50% от тази на САЩ, докато в момента, според паритета на покупателната способност, Китай, не само се е изравнил със САЩ, но и отива малко по-нагоре. Анализите за този вектор на развитие на двете икономики показват, че Китай към 2050 година ще бъде с много крачки напред".

"В някакъв момент ние ще трябва да приемем тази даденост, да седнем да разговаряме, да се кооперираме, а не да се противопоставяме и да се блокираме, като задължително това трябва да стане с развитие на човешките ресурси в Африка". 

Каква ще бъде новата роля на Франция, след като тя започна да регулира отношенията със страните, в които бяха базирани нейни части? До къде се простира и как да разбираме сътрудничеството и баланса на интересите между Русия и Иран в Африка?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате  тук.