В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Цената на суровините и очакванията за спад на лихвите подкрепят акциите в Европа

Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, във "В развитие", 20.05.2024

15:03 | 20 май 2024
Обновен: 15:06 | 20 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В понеделник европейските акции се задържаха близо до исторически връх, подкрепени от скъпата мед и злато и очаквания за понижения на лихвите в близките месеци. Това коментира Силвия Климаки от Bloomberg Лондон в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Stoxx Europe 600 леко се повиши с 0,2%, воден от минните компании, включително Glencore, Rio Tinto и KGHM, които подкрепиха суровинния сектор.

Към предстоящото отваряне на Уолстрийт - Фючърсите върху S&P500 и Nasdaq100 също записаха лек ръст, докато трейдърите очакваха отчети на компании като този на Nvidiа, която водеше голяма част от ръстовете на Уолстрийт тази година.

Акциите на Nvidia поскъпнаха с около 1,5% преди отваряне на Ню Йорк. Книжата на останалите производители на чипове, сред които Micron Technology и Super Micro Copmputer също поскъпнаха.

Ралито на суровините обаче съживява опасенията за нов ръст на инфлацията, който може да засенчи блясъка на акциите и облигациите, които поскъпнаха в очакване, че натискът за разхлабване на монетарната политика ще позволи на централните банки да намалят лихвите.

Медта поскъпна до исторически връх като вдигна фючърсите на Лондонската борса за метали над 11 000 долара за пръв път.

Златото подобри рекорда си от април след като смъртта на Раиси предизвика опасения от ново напрежение в Близкия изток. Петролът остана стабилен.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.