В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Volkswagen празнува 50-та годишнина от появата на легендарния Golf

Репортаж, "В развитие", 01.04.2024 г.

17:30 | 1 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

От модела са продадени 37 млн. единици по целия свят. Производството на първото поколение започва на 29 март 1974 г. Моделът е наследник на легендарния Beetle. Golf и до днес се произвежда в централата на компанията във Волфсбург. Модели излизат и от заводите на Volkswagen в още седем страни. За последните пет десетилетия са сменени осем поколения на марката. Последното беше представено през 2019 г. "Volkswagen" представи тази година най-новата версия на "Golf 8", която е достъпна и в плъгин хибридна версия.

През 1974 г. настъпва истинска революция на автомобилната сцена. Volkswagen Beetle, който беше истинска емблема на предходните две десетилетия, беше достигнал своя залез. Стигна се революцията му в Golf – елегантен хечбек с предно предаване, който промени сегмента с компактни автомобили. Разбира се беше дело на италианския дизайнер Джорджето Джорджаро. Отличава се изчистени линии и просторен интериор, въпреки скромните му размери. Първите модели излизат на пазара през 1976 г.

Golf имаше различни версии. От икономичния дизелов модел през 80-те до моделите с пионерска антиблокираща спирачна система през 90-те. Volkswagen демократизира авангардните функции за безопасност и производителност.

Спортният GTI вариант доведе до истинска революция на пазара, докато Golf Estate е любим на семействата с практичност и стил. Виждали сме офроуд мощта на Alltrack и свободата на Кабриолет. Реално Golf дава отговор за всеки потребител. Реално първият Golf направи прехода на Volkswagen от задвижване от задни колела и задно поставени двигатели, към предно задвижване с предно разположени двигатели с водно охлаждане. Това беше новаторска промяна за марката.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.