В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Д. Бейли: Усиленото изграждане на инфраструктура ще форсира продажбата на EV

Дейвид Бейли, професор по бизнес икономика в бизнес училището на Бирмингам, във "В развитие", 23.02.2024

15:10 | 23 февруари 2024
Обновен: 15:49 | 23 февруари 2024
Автор: Галина Маринова

Бъдещето е на електромобилите, а в по-дългосрочен план - на автономните електрически автомобили.  Европейската автомобилна индустрия има много да наваксва, защото изостава значително от китайската и от тази в САЩ. Една от основните пречки за разрастването на проникването на електромобилите на пазара е липсата на ефикасна инфраструктура за улесняване на прехода. Това каза Дейвид Бейли, професор по бизнес икономика в бизнес училището на Бирмингам, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

"Европейското производство не се справя много добре. Производителите трябва да ускорят темпа си на развитие. Автопроизводителите се опитваха да намалят емисиите си чрез иновации при дизеловите и бензиновите двигатели, но това не се оказа пчеливша стратегия. Сега европейските производители започнаха да правят много нови модели в много гами, но все още не са конкурентоспособни. Те трябва да печелят от автомобилите си с вътрешно горене, но и да се конкурират с китайската електромобилна индустрия". 

Електромобилите са по-скъпи от конвенционалните заради батериите, въпреки че цената на този компонент спадна чувствително в последно време. Въпреки това общата цена остава по-висока. Това ще е така, докато цената на батерията не спадне около 100 долара, като в момента тя е около 140 за киловатчас. Когато това бъде постигнато общата цена на електромобилите ще спадне чувствително.  

"Посоката, в която се движи автомобилната индустрия е ясна. Електромобилът е много по-ефикасен от автомобила с вътрешно горене. С намаляването на цените този сектор ще се развива, но периодът, в който това ще се случи, е неясен. Не е ясно колко бързо ще паднат цените. Производителите в Европа пробват с различни технологии, но китайските производители (напр. BYD) имат много голямо предимсто, защото произвеждат в по-голям мащаб". 

Друг проблем пред търсенето на електромобили в Европа е оттеглянето на субсидиите за този вид автомобили в Германия и във Великобритания, което отблъсна купувачите.

Охлаждането на пазара на електромобили от части е свързан с увеличаването на разходите за живот на хората заради войната в Украйна, която увеличи цените на горивата и на храните. Видяхме и, че субсидиите на правителствата започнаха да спират. Но всъщност една от основните пречки за разрастването на проникването на електромобилите на пазара е липсата на ефикасна инфраструктура за улесняване на прехода, подчерта Бейли. 

Производителите на електромобили в Европа стават по-предпазливи и заради факта, че достъпът им до батерии се ограничава, защото в Европа не се произвеждат батерии в толкова голям мащаб, а предимството на Китай в това отношение е повсеместно, добави събеседникът. "Китай прави батерии от 25 години. Правителството реши, че страната не е конкурентоспособна при конвенционалните автомобили и се насочи към електромобилите. Китай успя да свали цената на батериите и ги прави в много големи мащаби. В резултат електромобилите там се произвеждат с 25-30 % по-евтино. Европа наваксва много бързо, но рискът е цялата индустрия да бъде засенчена от китайската". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.