В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Светът ще напредне, ако се внедри финансово ограмотяване в образованието

Петър Кацарски, финансов консултант, във "В развитие" 11.01.2024 г.

15:32 | 11 януари 2024
Обновен: 17:47 | 11 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

На различна възраст трябва да се усвоява различен набор от умения около управлението на финанси, като колкото по-рано се започне с принципите, толкова по успешно ще е бъдещото управление. Внедряването на финансовото ограмотяване в българското образованието е доста важно. Много повече ще се развият предприемачески дейности, много повече ще напредне цялостно светът, когато това се внедри, каза Петър Кацарски, финансов консултант, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Голяма част от живота на хората е свързан с управление на финанси, това умение става все по-наложително в обстановка на висока инфлация, каза Кацарски. Той допълни, че много хора се фокусират над повишение на доходите, а не тяхното ефективно управление, като образованието по темата е много важно.

„Хората много често си мислят, че спестяват, обаче те реално правят отложени разходи. Заделят си някакви пари и накрая примерно си купуват хладилник или нещо друго. Това не е спестяване, това е просто заделяне за даден разход, който ще направя. Реалното спестяване е когато парите по някакъв начин ги използвам, за да се увеличават и да натрупвам активи с тях.“

На различна възраст трябва да се усвоява различен набор от умения около управлението на финанси, каза гостът. Той допълни, че колкото по-рано се започне с принципите, толкова по успешно ще е бъдещото управление.

Кацарски препоръчва на клиентите си да заделят сума, достатъчна за покриване на 6-месечни разходи, като всичко над тази сума няма полза да стои в банка, където инфлацията би изяла част от тези спестявания. Българите предпочитат да инвестират в имоти, но гостът обясни, че за правилно насочване на инвестицията е нужно първо дефиниране на нуждите и целите.

С развитието на технологиите се развива и нуждата от управлението на личните финанси, тъй като доста професии се автоматизират. Това води до кариерно преориентиране на хората, създавайки динамична среда, в която има нужда от повече сигурност при финансите.

Гостът обясни, че внедряването на финансовото ограмотяване в българското образованието е доста важно.

„Колкото по-рано придобият такива умения, като цяло и за развитието на обществото би било доста важно това нещо. Защото от колкото по-ранна възраст хората знаят как да боравят с парите си и имат правилни навици за управление на своите пари и колкото по-рано решат този проблем от гледна точка финансова независимост, защото от рано имам правилните навици – аз доста бързо мога да достигна до една финансова независимост.; Много повече ще се развият предприемачески дейности, много повече ще напредне цялостно света, когато това се внедри.“

У нас аварийните фондове не са популярни, като много хора разчитат на следваща заплата или задлъжняване за покриване на разходите си. Гостът обясни, че с прости стъпки може да се изчистят тези практики и да се натрупа авариен фонд.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.