В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Клет България и училища от цялата страна събраха близо 25 тона непотребна хартия

Евгения Атанасова, експерт Маркетинг в издателство Клет България, „В развитие“, 02.01.2024 г.

17:56 | 2 януари 2024
Автор: Антоанет Василева

Кампанията „Чисти училища за светло бъдеще“ се провежда за трета година поред с учебни заведения от цялата страна. Кампанията на издателство Клет България е многопластова, тъй като в основата ѝ стои благородна кауза, а на второ място е израз на отговорност към природата. Също така тя дава възможност да се възпитават ценности и добродатели у учениците посредством партньорството на издателството с училища. Клет България се ангажира с вземането и извозването на хартията от училищата, след което биват предавани на пункт за вторични суровини. Това разказа Евгения Атанасова, експерт Маркетинг в издателство Клет България в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Сумата, която се получава от предаването на количеството хартия, се дарява на Център за деца със специални образователни потребности. Събраната сума служи за тяхното развитие и подпомагане на образованието им.

През тази трета поредна година има най-много включили се съмишленици в кампанията - 29 училища и школи от цялата страна, а съвместната инициатива успява да събере и предаде на вторични суровини приблизително 25 тона непотребна хартия, заяви Атанасова.

Предвид мисията на издателството и неговите партньори за образованието най-естественото решение за бенефициент на дарението бе избор на Център за деца със специални образователни потребности. Това дарение би помогнало за преодоляване на част от предизвикателствата, пред които са изправени – набавяне на специфични образователни материали, инвестиране в апаратура и техника за тяхното образование, за да се подпомогне шансът на децата за равен старт, смята Атанасова.

Дейността на ЦСОП е диагностична, рехабилитационна, корекционна и терапевтична, а същевременно оказва и педагогическа и психологическа подкрепа. Това заяви Димитринка Станчева, директор на ЦСОП „Д-р Петър Берон“ гр. Лом.

Учениците със специални образователни потребности и в частност децата с интелектуални увреждания срещат изключително големи затруднения при обучителния процес с технологиите. От една страна това се дължи на голямата труднодостъпност, тъй като в повечето случаи не е добре онагледен материалът. Именно за тази цел новите технологии изиграват ключова роля, споделя Станчева.

Във връзка с предизвикателствата пред работата на ЦСОП Станчева посочи, че са много - като се започне от емоционалното състояние на едно дете и стигнем до адаптирането на новите технологии в процеса на обучение. Пред специалните педагози стои предизвикателството за управлението и поддържането на благоприятна среда за децата и устойчивостта на усвоените знания и резултатите.

Училищата наистина прегръщат идеята за кампанията „Чисти училища за светло бъдеще“ и я предават към родители и ученици. Отделно екологията като тема е застъпена в образованието и в учебната програма. Тази кампания е шанс да учим децата да бъдат по-отговорни към обществото и околната среда, споделя още Атанасова.

По отношение на възможностите за намаляване на употребата на хартия в издателската дейност Атанасова заяви, че основен фактор е дигитализацията в образованието. Клет България като модерно издателство, което работи в съответствие със съвременните тенденции, предлага изключително разнообразни електронни ресурси чрез образователните си платформи, в които се включва съдържание от всички етапи на обучението.

Възможностите за пестене на енергия в издателската дейност са свързани с използване на рециклирана хартия, на възобновяеми ресурси на енергия, а също така и инвестирането в бързи и нови машини, които са с нисък разход на енергия. Не на последно място съществено значение има и изборът на партньори в лице на печатниците, които имат внедрени системи за управление по отношение на околната среда, отбеляза Атанасова.

Водеща тенденция е именно дигитализирането, без което няма как да се проведе успешен учебен процес. Едни от първите ресурси, които бяха включени в дигиталната раница на МОН, са част от образователната среда IZZI на издателството.

„Хартиеният учебник няма да изчезне, но още ще върви ръка за ръка с дигитализацията.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.