В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Членството на България във "въздушния Шенген" е възможно до март 2024 г.

Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, във "В развитие" 11.12.2023 г.

14:35 | 11 декември 2023
Обновен: 15:34 | 11 декември 2023
Автор: Георги Месробович

Предложението за поетапно влизане в Шенген, което означава присъединяване на България и Румъния, чрез летищата на двете страни, е реализуемо. При прилагането на този вариант трябва да има повече конкретика и да има пътна карта с точно развит период, в който двете страни ще могат да влязат вече и със сухопътните си граници. Но ние ако сега не успеем да влезнем и да прекрачим този праг, даже и частично, всеки изминал месец следващата година ще бъде много по-трудно да влезнем като пълноправни членове, това коментира Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Така нареченото предложение „въздушен Шенген“ е старо, но реализуемо, като то включва присъединяването на България и Румъния в Шенген с летищата си, каза Керемедчиев. Като гостът обясни, че членките на Шенген одобряват нивото на сигурност на въздушните пътища на двете държави, а летищата са готови да направят разделение между шенгенски и нешенгенските пътувания.

Очаква се парламентът в Нидерландия да гласува отмятане на ветото на България, между Коледа и Нова година, но не зависимо от гласуването Австрия е твърдо против присъединяването ни и северната ни съседка в пространството. Гостът каза, че ако влезнем само с въздушните си пътища в Шенген, не бива страната да се отпуска, а трябва работата да продължи, тъй като членството по въздух е само 20% от пълноправното членство.

„Тук вече трябва да се работи много усилено с двете държави, да видим какви ще бъдат конкретните условия на Австрия – тя постави вече 3, но се очаква и да има повече конкретика и да има пътна карта с точно развит период, в който двете страни ще могат да влязат вече и със сухопътните си граници.“

Керемедчиев очаква, ако предложеното решение е последно, България да стане член на „въздушния Шенген“ до март на следващата година, след като се извършат техническите операции за разделяне на трафика по летищата, за което Австрия иска да изпрати свои съветници в летищата в София и Букурещ. Но гостът не очаква пълноправно членство до края на следващата година.

„Ако влезнем март месец по въздух, лично аз не очаквам до края на следващата годината да се преборим да влезнем и със сухопътните граници.“

В Нидерландия и Австрия темата за мигрантите е една от водещите и оказва влияние върху членството ни в пространството. Но в момента с е вижда позитивна тенденция около предстоящото решение на Нидерландия.

„Но ние ако сега не успеем да влезнем и да прекрачим този праг, даже и частично, всеки изминал месец следващата година ще бъде много по-трудно да влезнем като пълноправни членове.“

Темата за миграцията е и причината на правителствата, които не говорят засилено по темата, да бъдат санкционирани на изборите в полза на десни кандидати, които тази тема им е основна. Това се наблюдаваше в Нидерландия с победата на Вилдерс, при управлението на Орбан в Унгария и победата на Роберт Фицо в Словакия, обясни гостът.

Орбан заплаши, че ще блокира допълнителната финансова помощ за Украйна.

„Едва ли ще стигнем до блокиране на тази помощ; набира се силна подкрепа за намаляване на помощта и от републиканци в САЩ, вече има преговори между тях и представители на партията на Виктор Орбан;“

Като Унгария показва, че е стабилен и предсказуем член на НАТО и продължава да приема, без да блокира по-голямата част от решенията на алианса, свързани с военната помощ към Украйна. Гостът смята, че станем свидетели за отстояване на националните позиции от страна на Орбан, но и Унгария ще продължи да е лоялен член на НАТО и ще продължава да подкрепя общи решения.

Гостът допълни, че войната в Украйна влиза във решаваща фаза, като финансовата и военна подкрепа на страната е ключово важна, защото вероятността, при липсата на тази подкрепа Украйна да загуби големи територии, е много голяма.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.