В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Наследство и бъдеще на Колежа по туризъм във Варна 60 години след създаването му

Доц. д-р Генка Рафаилова - Колеж по туризъм към ИУ-Варна, "В развитие", 05.10.2023 г.

15:18 | 5 октомври 2023
Автор: Михаела Кирилова

В 60-годишната си история първото висше училище по туризъм в България има голям принос в професионалното развитие на над 14 000 специалисти за туристическата индустрия. Основното предназначение на Колежа по туризъм към Икономическия университет във Варна е да подготвя кадри за низовите и средни мениджърски позиции, но уменията и знанията, които се придобиват в него, позволяват на възпитаниците да продължат кариерното си развитие и впоследствие да заемат висши мениджърски постове. Това коментира доц. д-р Генка Рафаилова, ръководител катедра Чужди езици и комуникация в туризма, коментира в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Академичната общност, бизнесът и представители на правителството и община Варна отпразнуваха миналата седмица две ключови годишнини – 60 години от създаването на Колежа по туризъм във Варна и 115 години от създаването на първия морски курорт у нас – Св. св. Константин и Елена. Двете събития бяха отбелязани с Международна научна конференция и 16-и Черноморски туристически форум „Съвременният туризъм – преосмисляне на възможности и модели за развитие“.

Доц. д-р Рафаилова разказа, че пандемията се е отразила неблагоприятно на обучението. Един от недостатъците, които тя посочи е лишаването на студентите от практическото обучение и маршрутните обиколки. С течение на времето, Колежът успява да се интегрира към възможностите на дистанционното обучение и открива позитиви – занимания, които се провеждат с лектори от цял свят в дистанционна среда.

Студентите, които избират да се обучават в Колежа по туризъм в град Варна, започват своя курс с задължителна уводна практика, която дава шанс на младите хора да се сблъскат с бъдещата си професия. Събеседничката добави, че част от обучението през семестъра се извършва в реална работна среда.

„Студентите работят под наблюдението на ръководители и на ментори, а през летния период имат задължителен 45 дневен летен стаж в туризма. Колежа си партнира с няколко големи работодатели.“

Едно от нещата, които предстоят за колежа по туризъм във Варна е развитието на специалност „Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес“. Доц. д-р Рафаилова сподели още, че се насочват към тази специалност, за да имат възможност студентите да имат целогодишна работа, тъй като развлекателния бизнес е независим от туристическия сезон. Колежът ще се ориентира и към възможността да представя и развива зелените умения.

Повече от коментара може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да видите тук.