В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бавното възстановяване на туризма в България е поради липсата на ясна стратегия

Това е поредната година, в която летният сезон минава без почти никаква рекламна кампания на пазарите, от които идват туристите

16:45 | 22 август 2023
Обновен: 08:21 | 23 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Туристическият сезон на летищата във Варна и Бургас е сериозно затруднен заради липсата на национална реклама на България, каза д-р Франк Кванте, директор на Fraport Bulgaria, в интервю за продуцента на Bloomberg TV Bulgaria Силвия Грозева. Следва превод:

 

Забелязваме, че възстановяването в България е много по-слабо в международния туризъм.

Във Варна през зимата се развивахме наистина много добре. Използвахме съществуващия потенциал доста добре и постигнахме най-високия трафик в историята.

В Бургас не е така по редица причини и в това отношение работим с общината там. Но на двете летища ситуацията е различна. Трябва да го признаем.

Проблемът е през лятото. Проблемът е туристиченската част от трафика през трите месеца на лятото. Причината, повтарям го постоянно откакто съм тук, е липсващата ясна стратегия за туризма в България. Втората причина е рекламата.

Това е поредната година, в която летният сезон на 2023 минава без почти никаква рекламна кампания на пазарите, от които идват туристите ни. Това ни сваля надолу в сравнение с другите страни. А те са много активни.

Турция има много силна рекламна кампания, както и Гърция.

Това е сериозен проблем, който обсъждаме често с Министерството на туризма и с Министерството на транспорта. Защото това трябва да се промени. Все още не виждаме обемите, от които имаме нужда от големите страни, а те са Германия, Обединеното кралство и Полша, да достигат нива, които да направят лятото като едно време.

И цифрите също. Има бюджети и те трябва да се харчат ефективно в съответните страните, така че хората да разберат, че България е прекрасно място за прекарване на ваканцията.

Да говорим за вътрешните полети. Софкънект обяви 13% по-малко полети през юли в сравнение с предпандемичните нива. Защо така? Какво може да се направи? Например Ryanair лети по вътрешни полети заедно с националния превозвач Bulgaria Air, който има полети от София до Варна и Бургас всеки ден и пак има спад. На какво се дължи? Има ли възможност за повече вътрешни полети и конкуренция за двете летища, дори с по-малки турбовитлови самолети или в бъдеще с електрически самолети?

Надявам се. Аз често летя до София и виждам, че самолетите са пълни. Мисля, че там вече нещата са оптимизирани на ниво, на което имаме търсене от хората. Знаете, че Гъливер летеще до Бургас с ATR, но трябваше да спрат, защото не успяха да запазят самолетите и по политически причини, свързани с войната в Украйна.

Така че ние сме силно заинтересувани да запазим тези пойнт-ту-пойнт полети. Мога да кажа, че ние в Бургас и Варна даваме най-атрактивните цени за вътрешните полети. Защото е много важно да има добра свързаност от София до Бургас и Варна. Ние правим каквото можем, за да направим тези маршрути привлекателни за авиокомпаниите.

Ние сме в година с проблеми в капацитета. Това се отнася до много полети. Същото е и при Turkish Airlines. Когато говорим с българския им представител, те са силно заинтересовани да увеличат полетите. Имаме чудесен фактор на затоварване при полетите от Варна до Истанбул.

Наистина става дума за недостиг на капацитет. Но има потенциал. Авиокомпаниите ще се възползват от всяка бизнес възможност. Те са много бързи, особено лоукост превозвачите и всички бизнес възможности ще бъдат монетизирани. Това ще бъде полезно и за пътниците.

Как върви инвестиционната програма на морските летища?

Ние направихме някои подобрения, включително по пътека за рулиране Еко. Много се гордея с този проект. Това е третия най-голям проект, който направихме откакто поехме концесията след пистата и терминала. Това е голям проект, за 7 млн евро. Много ме радва, че нямаше никакви негативни последици в операциите на летището.

А това е все по-голямо предизвикателство за летищата, защото правилата за сигурност и безопасност стават все по-затегнати и това създава трудности за строителните компании да вкарват хората си. Това съкращава времето им за работа.

Ние го направихме успешно в Бургас с рехабилитацията на перона, където също вложихме над 2 млн евро и тук във Варна с пътека за рулиране Еко.

Другите ни планове са за изграждане на външна площадка на двете летища. Включително гейтове, което е проект, ориентиран към бъдещето, защото е устойчив.

Строим фотоволтаици и на двете летища. В Бургас в момента подписваме договора, а във Варна все още очакваме одобрението на властите. Но вървим напред.

Има ли нещо, което ще трябва да направите във връзка с бъдещото ни влизане в Шенген?

Определено, готвим се за това. Трябва да сме готови. Това е част от концесионния договор. Освен това е част от дизайна на терминалите в Бургас и Варна. Трябва да сме готови за Шенген и затова сме в постоянни контакти с властите.

Колко ще ви струва?

Още не сме одобрили окончателно бюджетите, но сумата ще бъде седемцифрена.

А за колко време ще трябва да инвестирате тези средства?

Зависи от процеса на вземане на решението. Знаете, че има възможност за влизане в Шенген още през октомври. А от друга страна винаги има определен преходен период. Така че винаги гледаме от гледна точка на състава на пътниците. Защото трябва да разделим потоците пътници от страни от Шенген и от другите страни. Това трябва да стане в синхрон с Гранична полиция, чиито служители трябва да има къде да се разположат.

Мога да ви кажа, че за Варна и Бургас концепцията е различна. И заради различния състав на пътниците и трафика. Но и защото терминалите имат различни възможности.

В Бургас например планираме да използваме Терминал 1 и имаме готовност да го направим.

Така че сме готови и инвестираме, така че българската държава определено може да разчита на цялата ни подкрепа в тази посока.

Значи, ако влезем в Шенген, примерно през октомври, летищата във Варна и Бургас ще бъдат готови?

Трябва да сме готови, да.

Ще трябва ли да наемате допълнителни хора за това?

Това е комплексен въпрос, защото е силно свързан с Гранична полиция и къде ще бъдат разположени техните служители. При нас няма планове за непоследствени промени в личния състав.

Целта ни е да се справим колкото може по-ефективно със ситуацията и да създадем гъвкавост. Използваме например т.нар. въртящи врати, които можем да ползваме както за пътници от Шенген, така и за пътници от страни извън зоната, според трафика. Нямаме намерение да увеличаваме служителите си по тази причина.

 

Цялото интервю може да гледате в предаването "Авиошоу" по Bulgaria ON AIR.