В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Данъчните промени затрудняват реализирането на печалби в жилищния сектор

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 07.06.2023 година

13:52 | 7 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестициите в имоти и покупката на жилище за отдаване под наем са сред популярните форми на инвестиции за много хора по света особено в години, в които лихвените проценти бяха достатъчно ниски, да може формираната доходност да е достатъчно примамлива. Моделът, който много инвеститори следват, е по шаблон - купуват имот, използват приходите от наем, за да покрият разходите по ипотеката, приспадат лихвите, за да намалят данъците, задържат имота, докато стойността му се увеличава и или го използват, за да купят повече недвижими имоти, или просто го продават с цел печалба. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По време на пандемията ниските лихвени проценти и растящите стойности на имотите направиха инвестицията в дом, който може да се отдава под наем, привлекателна в много страни, включително САЩ. Но тъй като цените на жилищата скочиха, наемодателите се сблъскаха с обратна реакция, тъй като купувачите за първи път се бореха да навлязат на пазара.

Въпреки че няколко страни, включително САЩ, Канада и Австралия, все още позволяват приспадане на ипотечни лихви върху инвестиционни имоти, по-високите ставки са намалили рязко интереса на инвеститорите. Голямата разлика в САЩ е, че повечето ипотеки са фиксирани за 30 години.

В Обединеното кралство повече от една трета от ипотечните кредити с фиксиран лихвен процент върху имоти под наем, известни като buy-to-let — трябва да изтекат през следващите две години , оставяйки наемодателите уязвими на най-високите лихвени проценти от 2008 г. Насам.


Инвеститорите в недвижими имоти в Нова Зеландия губят пазарен дял в полза на купувачите за първи път

В Нова Зеландия повечето купувачи фиксират своите ипотеки за по-малко от три години, а националната централна банка изчислява, че около половината от жилищните заеми с фиксиран лихвен процент трябва да бъдат преоценени през следващите 12 месеца. Много наемодатели са изправени пред скок на лихвените проценти до 6,5% или по-високи от исторически ниски нива от 3% или по-малко.

Тъй като данъчните промени правят още по-трудно реализирането на печалба, ипотекираните инвеститори в Нова Зеландия са едва 20,6% от общите продажби на жилища през първото тримесечие, което е рекордно ниско ниво. Броят на продадените жилища под наем или вторични жилища достигна рекордните 47 000 през трите месеца до края на ноември, което е увеличение от 21% спрямо същия период на 2021 г.,

Повече за предизвикателствата на жилищния пазар вижте във видеото.
Всички гости на предаването „В развитие“ можете да откриете тук.